Koramiral (E) Kadir Sağdıç: ‘Mavi Vatan’ bekçileri güçlüdürler’

MDN İstanbul

Koramiral (E) Kadir Sağdıç: ‘‘Mavi Vatan bekçileri dirençlidirler, güçlüdürler. Ne Ergenekon, ne Balyoz ne de FETÖ onları bezdirememiştir. Bunlardan arındıkça daha da güçlenmiş olarak görevlerine devam etmektedirler. Sürekli tatbikatlar ve eğitimler düzenleyerek her zaman harbe hazır durumdadırlar. Morallerini güçlü tutsunlar. Hepsine başarılar diliyorum.’’

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Akdeniz krizini ve Oruç Reis sismik araştırma gemisinin bölgede yaptığı araştırmalar üzerine Fransa’nın devreye girmesiyle artan gerilimi Haber Türk televizyonunda yayımlanan Nedir Ne Değildir programında değerlendiren Sağdıç, ortaya çıkan sorunları değindi ve çözüm önerilerinde bulundu.

• Doğu Akdeniz jeopolitik fay hattının tam merkezinde yer alıyor. Batı-Doğu sistemi tekrar gündemde. Çin ve Rusya’ya karşı Avrupa ve Amerika yeniden konuşlanırken, bu kritik bölgede Türkiye bölgesel güç rolünü üstlenmek durumunda. Dolayısıyla bölgesel güç olduğunuzda sorumluluklarınız arttığı gibi yalnızlığı da kabulleneceksiniz. Yani PKK’lar bitmeyecek DAEŞ’ler bitmeyecek. Bu nedenle sürekli olarak bunların odaklarını kurutmak ve destekleyen ülkelerin ayıplarını ısrarla yüzlerine vurmak zorundasınız. Ne Rusya ne ABD ne de AB, PKK’yı provoke etmekten vazgeçmeyecek. Siz de bölgesel güç olarak bugün olduğu gibi her zaman tepelerine çökeceksiniz. Ancak günümüz dijital dünyasında onların ayıbını da yüzlerine daima vuracaksınız.

Bölgesel güç olmak böyle bir şey.

• Mavi vatan, Atatürk’ün, ‘‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir İleri’’ sözleri Osmanlı’da da geçerliydi. Şehzadelerden bir sonraki padişah olacak kişi Saruhan Beyliği’ndeydi çünkü, Akdeniz, özellikle Doğu Akdeniz bir medeniyet projesidir. Sadece altındaki doğal gaz ve içindeki balık olarak düşünülemez. Avrupa ve dünyanın bütünleştiği yerdir. Bir ucu Cebeli Tarık’ta, bir ucu Boğazlar’da, bir ucu Süveyş’tedir. Dolayısı ile bu medeniyet projesinde hiç kimse Türkiye’ye geri adım attıramaz. ‘Mavi Vatan’, bunun bugünkü adıdır. Dolayısı ile Ordular İlk Hedefimiz Akdeniz’dir. Bu sadece bir doğalgaz projesi değil, biz her zaman orada olacağız. Mavi Vatan’ın bölgesi Anadolu, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’le bir bütünleşiktir. 1877-1878’de başlayan Kıbrıs projesi ile Venediklilerden aldığımız ve 500 sene kaldığımız ve şimdi Avrupa desteği ile Rumlara peşkeş çekilmiş Kıbrıs’ta Türkiye’nin yok sayıldığı bir projeyi asla ve asla kabul etmeyiz. Bugün gelinen bir gerçek var, Kıbrıs artık iki ülkeli bir ada olmak zorunda. Bunu Rumlar da anlamalı, bütün AB de anlamalı.

• Fransa durumu provoke ediyor. Birinci Dünya Savaşı’ndan kalan bir sistemle hareket ediyor. Bu artık demode. Hatta İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki Lübnan’daki, Suriye’deki Fransa yok. Gücünün ve rolünün bilincinde olması ve sorumlu davranması gerekiyor. Türkiye, bunu göğüsleyecektir. Burada bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

• Akdeniz. Türkiye, gerek Doğu Akdeniz sahilleri gerek batı sahilleri boyunca Karadeniz’de yaptığı gibi bir işbirliği programı başlatmalıdır. AB ile yapılan program havada kalmıştır. AB ayakta duracak bir proje sunamamıştır. Parasal konuda cimri davranmıştır. Türkiye, Afrika ülkeleri ve Orta Doğu ülkeleri ile AB’ye alternatif ve ayakta durabilecek bir program üretebilir.

• Doğu Akdeniz’deki ve Ege’deki sorunlar çözüldükten sonra, reel sektör sıkıntısı çeken Yunanistan ile özel sektör vasıtasıyla ekonomik programlar ve ortak projeler yapılabilir. Yunanların da bölgede turizm dışında bir gelir istiyorsa ayaklarını yere basmalı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın