Köprüüstü eğitiminde yerli ve milli simülasyon

MDN İstanbul

Simülasyon sistemleri, askeri yazılımlar ve ciddi oyun uygulamaları ile ilgili bugüne kadar pek çok önemli projeye imza atan Simsoft, yerli ve milli teknolojiyle üretilen Köprüüstü Simülatörü KUSİM-1’i geliştirdi. Türk Loydu tarafından Tip Onay Kuralları çerçevesinde sertifikalandırılan ilk yerli ve milli üretim KUSİM-1’i ve Simsoft’u, Simsoft İstanbul Şube Yöneticisi Dr. Gürkan Koldaş ile konuştuk.
Simsoft ve Türk Loydu tarafından sertifikalandırılan Köprüüstü Simülatör Sistemi’niz KUSİM-1 hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu simülatörün Türk denizciliğine ve savunma sanayine katkıları nasıl olacak?
Simsoft; simülasyon sistemleri, askeri yazılımlar ve ciddi oyun uygulamaları ile ilgili Ar-Ge projeleri geliştirmek amacıyla 2006 yılında kurulmuştur. Bugüne kadar ulusal ve uluslararası alanda sivil ve askeri kuruluşlar tarafından kullanılan yüzlerce simülatör üretmiş, çeşitli alanlarda geliştirdiği yazılım ürünlerini ise uluslararası alanda tanınmış kuruluşlara teslim etmiştir.
CMMI Seviye 3 sertifikasına sahip olan Simsoft; Simülatörler, Savunma ve Havacılık Sistemleri, Görsel Sistemler, Oyun ve Simülasyon olmak üzere dört ana grupta faaliyet göstermektedir.
Simsoft Köprüüstü Simülatörü KUSİM-1, Türkiye’de üretilen en kapsamlı ve gelişmiş gemi simülatör sistemidir. 5 farklı gemi tipi için gerçek verilere göre modellenmiş ve gerçekçi hava durumu ve haritalarla desteklenen entegre manevra, navigasyon sistemleri ile bütünüyle bir köprüüstü deneyimi sunmaktadır.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyaçları doğrultusunda Simsoft tarafından yazılım ve donanımları milli imkânlarla geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli köprüüstü simülatörü Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu’nda kuruldu. Bu simülatör merkezi kapsamında; 21 gemi aynı sanal ortamda eş zamanlı olarak müşterek eğitimler yapabilmektedir. Kurulan simülatör merkezinde; 1 adet 240 derece oval perde ekranlı, projeksiyonlu ve kırlangıçların da modellendiği köprüüstü simülatörü, 3 adet 120-140 derece görüş açılı her biri 3 adet LED ekranlı köprüüstü simülatörü, 2 adet Radar, ECDIS/WECDIS dershanesi kapsamında toplam 17 adet masaüstü köprüüstü simülatörü, 1 adet brifing odası, 1 adet eğitmen odası, 1 adet sunumcu odası yer almaktadır.
Köprüüstü tim eğitimleri kapsamında; Radar, Elektronic Chart Display System (ECDIS), harita masası, muhabere konsolu ve seyir için gerekli olan tüm donanımları aynı olan dört farklı simülatör aynı sanal ortamda eş zamanlı kullanılmaktadır. Bu eğitimlerde, köprüüstünde görev alacak personelin gemi-gemi, gemi-sahil, gemi içi haberleşme, dar sularda seyir, yanaşma, demirleme, denizde akaryakıt ikmali, denize adam düştü ve nizam eğitimleri dâhil birçok tim eğitimleri yapılmaktadır. Eğitimler uluslararası standartlar olan International Convention of Training, Certification and Watch Keeping for Seafarers 2010 (STCW 2010), International Convention for Safety of Life at Sea (SOLAS) ve International Maritime Organization (IMO) Model kursları ile uyumlu olarak verilmektedir. 240 derece oval perde ekranlı simülatörde kırlangıçlar da modellenmiş olup kırlangıçlarda görev alacak personelin yanaşma ve gözcü olarak görevlerini yerine getirirken kullanabildiği kumandalı ekranlar, kerteriz almak için dijital ekranlı hedefeler ve VR destekli dürbün yer almaktadır. Brifing salonu ve eğitmen odasından kuş bakışı harekât ortamının görsellenmesi vb. birçok özellikte bulunmaktadır.
Simsoft’un 13 yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirilen Köprüüstü Simülatörü KUSİM-1, Deniz Harp Okulu’nun ülkemize kazandıracağı subayların eğitiminde ve ileride ticari gemiler için zabit ve kaptanlar yetiştirmede önemli rol oynayacak. Ayrıca ülkemizin denizcilik eğitimlerinde dışa bağımlılığının azaltılmasında ve döviz girdisinin artırılmasında etkin bir rol alacağını değerlendiriyoruz.
Köprüüstü Simülatörü KUSİM-1, Deniz Kuvvetleri ihtiyaçları doğrultusunda, Deniz Harp Okulu öğrencilerinin eğitiminde kullanılmak üzere geliştirildi. Bunun en güzel tarafı sistemin kaynak kodlarının bizde olması sonucu istenilen değişikliklerin tarafımızdan anında yapılabiliyor olması. Bu sayede onlara daha esnek imkânları, daha hızlı bir şekilde sunabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse; yeni bir senaryo, yeni bir gemi, liman modeli veya ilave entegre edilecek modüller istenmesi durumunda hızlı bir şekilde tamamlayabiliyoruz, bu yetenek paketi bizde var. Tabi ki köprüüstü simülatörü KUSİM-1, gerek kapsamı gerekse teknolojisinin gereklilikleri ve standartlar açısından zor olan bir projeydi. Simsoft’un 13 yıllık tecrübesi doğrultusunda çok ciddi bir teknolojik altyapı ve Ar-Ge çalışması ile bu proje geliştirilerek askeri ve sivil denizcilik eğitimlerinde yurt dışı bağımlılığımızı azaltacak milli ve yerli bir ürün haline getirilmiştir.
Simsoft köprüüstü simülatörü KUSİM-1’in Tip Onay Kuralları çerçevesindeki sertifikasyon süreci Mayıs ayında Türk Loydu ile tamamlandı. Peki, sistemle ilgili yeni gelişmeler var mı?
Simsoft, yaklaşık 210 kişilik bir ekiple 13 yılını doldurmuş; simülatörler, simülasyonlar, bilgisayar grafiği ve bu konudaki teknolojilerle ilgili; sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik, ciddi oyun teknolojileri üzerine ciddi çalışmalar yapmış alanında uzman bir şirket. Köprüüstü Simülatörü de bu tecrübelerimizle geliştirilmiş bir ürün. Simülatörü, sivil deniz eğitim kurumlarının ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmek ve ihtiyaçlarına çözüm olmak için de çalışıyoruz. Bu kapsamda Türk Loydu ile köprüüstü simülatörü KUSİM-1’in, STCW 2010’a uygunluğuna ilişkin sertifikasyon süreci başarı ile tamamlandı. Şimdi Bakanlık tarafından, Gemi Adamları Eğitim Bilgi Sistemi’ne kaydının yapılması amacıyla bir denetleme gerçekleştirilecek. Şu an bu sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. Sonrasında sivil deniz eğitim merkezleri için de bu ürünümüzün kullanılmasını arzu ediyoruz. Deniz eğitimleri çok çeşitli ama en zor olduğuna inandığımız köprüüstü simülatörlerinde çok güzel bir yol aldık. Bunu daha da ileriye götürmek, bu yarattığımız katma değerle de ülkenin bu alandaki dışa bağlılığını kırmak istiyoruz.
Halihazırda Simsoft tarafından geliştirilen köprüüstü simülatörü yazılımımız hariç, diğer deniz eğitim kurumlarında kullanılan sistemlerin tamamı ithal, yerli olanı hiç yok.
Simsoft’un yakın gelecekteki hedefleri nelerdir? Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Direkt uzmanlık alanımızla ilgili çalışıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızın temeli simülasyonlar, simülatörler, sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik. Esasında yaptığımız işlerin çoğu müşterinin ihtiyaçlarına göre analiz yapıp, onlara doğru çözümler üretmek. Bu kapsamda bazı yabancı yazılımların yerlileştirilmesiyle ilgili gayretler sarf ediyoruz. Tabi bunlar kurumların ihtiyaçlarına göre şekilleniyor.
Aynı zamanda Aselsan, Havelsan gibi savunma şirketleriyle çalışıyoruz. Onların alt yüklenicisi görevini yapıyoruz. Buradan edindiğimiz ciddi bir tecrübe var. Know-how var. Bizim şu anda en çok odaklandığımız noktalardan biri acil müdahale simülasyonları. Çok tehlikeli veya canlandırılması imkânsız senaryoları, bir nevi riskli öngörülen olayları üç boyutlu sanal ortamda canlandırıp, kişilerin durumsal farkındalıklarını veya olaylara karşı hazırlık seviyelerini artırmaya çalışıyoruz. Bu konuda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)’nde olası uçak kazalarına karşı çalışmamız, İstanbul İtfaiyesi’ne yaptığımız çözümlerimiz var. Burada çok riskli senaryoların canlandırıldığı bir eğitim ortamında kişiler yetkinliklerini ve hazırlık seviyelerini artırıyorlar.
Müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusundan sistemlerimizi geliştirme durumumuz söz konusu. Ürünümüzü müşteri ihtiyaçlarına göre tasarlayıp geliştiriyor, örneğin köprüüstü simülatörü için yeni limanlar, yeni gemi tiplerini (yönetilebilir gemi) yüksek sadakatte modellerini geliştirip simülatörlere monte ediyoruz. Ayrıca müşteri ihtiyaçlarına göre tip spesifik modüller geliştirerek mevcut simülatör sistemine entegre edebiliyoruz. Örneğin bir silah sisteminin, bir römorkörün, makine dairesinin, savaş harekât sisteminin veya VTS (Vessel Traffic System/Gemi Trafik Hizmetleri) simülatörlerini mevcut köprüüstü simülatörüne entegre ederek müşterek ve tim eğitimlerinin yapılmasını sağlayabiliyoruz. Ayrıca, simülatör sistemlerinin etkileşimli bir altyapısının olması sebebiyle, simülatörü kullanan kişilerin algısını bozmayacak derecede tazeleme oranının en az 60 hertz’de diğer bir deyişle görüntünün yüksek çözünürlükte oluşturulması önemli bir unsurdur. Simsoft tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirdiğimiz Türkiye’nin ilk ve tek yerli görüntü üretici SIMIG’i simülatör çözümlerimizle entegre ederek en az 60 hertz ve üstü görüntü tazeleme oranında, istenilen sayıda ekran ve projektöre yüksek çözünürlükte görüntü sağlayarak çok güzel performans sergiliyoruz.
Yakın gelecekteki hedeflerimiz arasında bir Denizcilik sektörünün temel ve uzmanlık gereken eğitim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Römorkör Simülatörü, Makine Dairesi Simülatörü geliştirmek ve köprüüstü simülatörü KUSİM-1 ile entegre etmek istiyoruz. Bunların hepsi birbirleriyle alakalı, denizcilik eğitiminde kullanılan simülatörler. Aynı zamanda hem özel denizcilik şirketlerinin ve tersanelerin ürünlerine özel hem de üniversitelerin ihtiyaçlarına yönelik Tip Spesifik Simülatörler geliştirmeyi planlıyoruz. Böylece gerek denizcilik filolarımızın envanterinde yer alan gemilerde görev alan personellerin yetiştirilmesinde hem de tersanelerimizin ürettiği yüzer platformların müşterilerinin eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasında katma değer yaratılabilir.
Biz, başta TÜBİTAK destekli birçok projenin yanı sıra diğer projelerde çözüm ortağı olarak yer alıyoruz. Aldığımız desteklerle yaptığımız AR-GE çalışmaları ile de ürünlerimize ve yer aldığımız projelere katma değer kazandırmaya çalışıyoruz.
Geleceğin teknolojisinin yapay zekâ olduğunu düşündüğümüzde ürünlerinizde muhakkak yapay zekâ kullanılıyordur. Yapay zekânın sistemlerinizdeki yeri nedir?
Tabi, ürünlerimizde yapay zekâ kullanıyoruz. Bizim sınıfta.com sitesinde yayınlanan, ‘Sınıfta’ adlı bir uygulamamız var. Ödül almış oyunumuz ‘Sınıfta’, öğretmenlerin eğitiminde kullanılıyor. Arka planda yapay zekâ yaklaşımları kullandığımız uygulama, öğrencilerin istenmeyen davranışlarına öğretmenlerin ilgi göstermesiyle ve çözüm üretmesiyle alâkalı. Aynı zamanda, şu anda TÜBİTAK destekli almış olduğumuz Acil Müdahale Simülasyonu EMERSİM projemizde de yapay zekâ kullanıyoruz.
Yapay zekâ geniş bir kavram ve çok çeşitli alanlarda kullanılabiliyor. IMO, yapay zekânın denizcilikte kullanımıyla ilgili standartları belirleyecektir. Sonuç itibarıyla, bazı uygulamalar devreye girmeden evvel onların öngörülen yan etkileriyle ilgili çözüm yolları veya yaklaşımlar belirlenecektir. Kayıtların tutulmasından, nasıl değerlendirileceğine kadar birçok şey var. Yapay zekânın bir iyi bir de kötü yönü var. Denizcilik faaliyetlerinin çoğunda, denizciler beklenmedik olaylara hazırlıklı olmak zorundadırlar ve bu kapsamda yapay zekânın kazandıracağı birçok şey de olacaktır. Ancak uğraşılması gereken çok ciddi ve beklenmedik birçok konuyla da karşılaşılacaktır. Bu çok basit bir konu değil, deniz durumu tabiatı itibarıyla beklenmedik durumlar oluşmasına çok elverişli. O yüzden biz, Acil Müdahale Simülasyonlarımızda insanları beklenmedik durumlara karşı hazırlamaya yönelik çözümler sunuyoruz. Bu da herhangi bir gemide yangın-kaza durumuna karşı o gemide çalışanların farkındalık seviyesini artırmayı sağlıyor. Can kurtarmak, doğru müdahale ile geminin batmasını engellemek veya bir limanda ya da seyirde oluşan yangın, yük kayması vb. kazaya doğru müdahale yöntemlerinin yapılması… Örneğin gemide veya Türk Boğazlarında gerçekleşecek bir kazada doğru yöntemin bu tür bir altyapıyla öğretilmesinin katma değeri tartışılamaz.
Geliştirdiğimiz Köprüüstü Simülatörü, STCW kapsamındaki eğitim ihtiyaçlarına yönelik. Gemide personel bulunduğu müddetçe eğitimin ayrılmaz bir parçası olan simülatörler, mutlaka kullanılacaktır. Havacılık sektöründe simülatörler çok daha yaygın, hatta kazaların incelenmesinde bile etkin olarak kullanılıyor. İleride denizcilik sektöründe de simülatörler aynı şekilde gelişen teknolojiyle paralel olarak son kullanıcıların ihtiyaçlarına göre şekillenecek ve birçok şekilde denenecek. Simülatörü kullanmanızın en büyük faydası, size yarattığı katma değer. Denizcilik eğitimlerinde eğitim amacıyla gemiyi seyre çıkarmak ciddi bir maliyet. Kaza anında telafisi imkânsız sonuçlar olabiliyor. Bunların yanında o geminin platformunun ciddi bir işletme ve yakıt maliyeti var fakat simülatör ortamında bunların hiçbiri yok. Risk de yok. Kişiye, yarattığımız görsellerimizle gerçek bir deniz ortamını yaşatıyoruz. Hareketli bir platform olmamasına rağmen, eğitim alan birçok personeli yaratılan gerçekçilik sebebiyle deniz bile tutuyor.
Köprüüstü simülatörü KUSİM-1; çok faydalı, gerçekçi, eğitime katkısı olan ciddi bir ürün. Birçok gemiyi aynı anda sefere çıkarıp, birçok kişiyi aynı anda risksiz ve daha ekonomik olarak eğitebiliyorsunuz.
Bunu Paylaşın