Konteyner hatları Ümit Burnu’nu dolaşıyor

MDN İstanbul

Asya ve Avrupa ile ABD’nin doğu kıyılarında işleyen en az 20 konteyner hattı Süveyş Kanalı yerine Ümit Burnu’ndan geçmeyi tercih etti.

Analist Alphaliner’da yayımlanan bir rapora göre yeni tip korona virüsü Covid-19 salgını ve bunker fiyatlarında yaşanan aşırı düşüş nedeniyle Asya ve Avrupa ile ABD doğu kıyısı arasındaki konteyner hatlarında, Ümit Burnu’nu dolaşanların sayısında ciddi bir artış yaşandı.

Alphaliner durumu, dibi gören bunker fiyatlarının gemileri, Süveyş Kanalı’nın ücretinden kaçınmaya ve ücretsiz Ümit Burnu’nu yeniden kullanmaya teşvik ettiği şeklinde yorumladı.

Ships & Bunkers verilerine göre yılbaşında ton başına 700 doların üzerinde olan çok düşük sülfürlü yakıt (VLSFO) fiyatları 5 Mayıs’ta 252 dolara geriledi.

Gemilerin, daha uzun yolculuğun dezavantajlarını; geminin hızını birkaç deniz mili artırarak, limanları atlayarak ve teslimat gününü uzatarak hafifletecekleri düşünülüyor.

Alphaliner, Avrupa-Asya üzerindeki 9 hattın, ABD-Asya üzerindeki 8 hattın ve alışılmadık bir şekilde CMA CGM’nin Asya-Avrupa hizmetinin Ümit Burnu üzerinden seyrettiğini belirtti.

Asya-Avrupa, Asya-ABD güzergâhını tercih eden gemiler Ümit Burnu’ndan dolaşmak için yaklaşık 11 bin 720 mil yol kat edecekler. Bu mesafe Süveyş Kanalı’yla yaklaşık 8 bin 440 mile iniyor.

Geçtiğimiz günlerde Süveyş Kanalı İderesi (SCA), Ümit Burnu’na kayan konteyner hatlarını tekrar Kanal’a çekmek için konteyner taşıyan gemilere olan indirimleri artırmıştı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın