Kömür tüketimi bu yıl zirveye ulaşacak

MDN İstanbul

Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın yayımladığı rapora göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve buna bağlı olarak enerji arzındaki kesinti, küresel kömür tüketimini bu yıl yeni bir rekora ulaştırdı. kömür tüketimi

IEA, geçen hafta yayınladığı bir raporda, dünyanın bu yıl sekiz milyar tondan fazla kömür tüketerek tüketimi yüzde 1,2 artıracağını ve bir önceki rekor olan 2013’ü aşacağını söyledi. Rapora göre ayrıca en çok Hindistan’ın kömür talebi artacak ve onu yüzde 6 ile Avrupa Birliği, yüzde 0,4 ile Çin takip edecek.

Dünyanın en büyük üç üreticisi olan Çin, Hindistan ve Endonezya, bu yıl üretim rekoru kıracak. IEA, kömür üreticileri için yüksek fiyatlara ve önemli marjlara rağmen, ihracata dayalı kömür projelerine yatırım artışına dair bir işaret olmadığını belirtti.

Ayrıca, Avrupa’nın kömür talebi bu yıl Rusya’dan gelen gaz arzının kesintiye uğraması ile birlikte önemli ölçüde arttı. Küresel kömür üretimi de yaklaşık yüzde 5,4 artarak 8,3 milyar tona çıktı ve yeni bir rekor kırdı.

İlginizi çekebilir: 

Avrupa ülkeleri kömür kullanımına dönüyor

Dünyanın enerji tedarik zincirindeki değişikliklerin denizcilik için önemli etkileri de mevcut. Denizcilik analistlerine göre, Güney Afrika, Güney Amerika ve Avustralya’dan yapılan kömür ticaretindeki hacimle birlikte küresel kömür hareketleriyle ilgili artışlar önemli.

Son piyasa raporları da Türkiye’nin hem kömür hem de petrol olmak üzere Rusya’dan enerji ithalatını artırdığını gösteriyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın