Kompozit yük gemileri yolda

MDN İstanbul

Yük gemileri için kullanılabilir ilk kompozit gövde parçası Damen Tersanesi’nde inşa edildi.Sürdürülebilir ve Verimli Gemiler için Gelişmiş Malzeme Çözümlerinin Gerçekleştirilmesi ve İspatlanması (Realisation and Demonstration of Advanced Material Solutions for Sustainable and Efficient Ships-RAMSSES) Projesi kapsamında Hollanda’nın Doğu Vlissingen Bölgesi’ndeki Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS)’te 3 yıl süren bir çalışma sonucu denizaşırı sefere çıkacak olan büyük gemilerde kullanılması amacıyla ilk kompozit gövde inşa edildi.

RAMSSES için oluşturulan 13 projeden birisi olan kompozit gövde, bundan sonraki süreçlerde sürdürülebilir bir nakliye çözümü olarak uygulanabilirliğini gösterecek olan testlere tabi tutulacak.

Kompozit gövdeli gemiler, çelik gövdeli muadillerine kıyasla yüzde 40 daha hafif olacaklarından daha az yakıta ihtiyaç duyacaklar ve dolayısıyla daha az emisyon (yüzde 25) yayacaklar.

Projenin temel tasarım işlemlerini DSNS ve Damen Shipyards Gorinchem üstlenmiş durumda. Geminin mühendislik işlemlerini kompozit gövdeler konusunda uzman olan firmalar Airborne UK ve InfraCore Company yürütüyor. Kompozitlerin yeterli mukavemeti sağlaması için gerekli olan reçineyi ise Evonik şirketi geliştirdi. Gövde montajının tamamen bitmesinin ardından, Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu (TNO) tarafından tasarım, kalite ve yapısal performansın yeterliliği testleri yapılacak. Projenin yapım aşamasında Bureau Veritas’tan danışmanlık desteği alındı.

RAMSESS projesi henüz onaylanmış bir gemi sertifikasına sahip olmadığından şu anda 25 metre uzunluğa sahip ve maksimum 500 ton ağırlığa kadar olan gemilerle sınırlı durumda. Proje ortaklarının ilerideki hedefi ise; 85 metre uzunluğunda ve Denizde Can Güvenliği (SOLAS) ve yangına dayanımlı, darbe direnci ile yapısal sağlamlık gibi temel klas düzenlemelerine tam uyumlu kompozit gövdeli gemiler üretmek.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın