Kızıldeniz krizi Basra Körfezi’ndeki ticaret akışını sekteye uğrattı

MDN Editör

Forbes

Kızıldeniz’de bir süredir devam eden kriz sebebiyle uluslararası deniz ticaretinde yeni rotalar belirleniyor. Basra Körfezi’ndeki oranlar geriledi

Farklı kaynaklardan alınan bilgilere göre, Kızıldeniz’deki aksaklıklar Basra Körfezi’nden Atlantik bölgesine batıya doğru bir kaymaya yol açtı. Bu durum Batı Afrika’dan yükleme yapan Suezmax seferleri için navlun oranlarının düşmesinde önemli bir rol oynadı.

S&P Global Commodity Insights’ın bir parçası olan Platts, 130.000 mt’luk Batı Afrika-İngiltere/Kıta rotası için navlun oranını 6 Şubat’ta 16,98$/mt olarak değerlendirdi ve Ocak ayının ilk yarısında 23,61$/mt olan iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Basra Körfezi-Akdeniz 140.000 mt rotası için navlun maliyeti ise 6 Şubat’ta 22,93$/mt ile neredeyse son dört yılın en düşük seviyesinde değerlendirildi.

Kaynaklar, Basra Körfezi’nden balast yapan gemilerin Batı Afrika yükleme bölgesinde tonaj birikmesine neden olduğunu söyledi.

Bu durum, düşük kargo talep seviyeleri ve zayıflayan ABD Körfezi piyasasıyla birleşince, kiracıların seferleri daha düşük oranlardan sabitlemesine neden oldu.

Londra merkezli bir Suezmax brokeri, “Piyasa mutlak bir darbe aldı” dedi.

Bir Suezmax sahibi ise “Pek çok gemi sahibi artık Kızıldeniz’den transit geçmeyeceği ve Basra Körfezi’nde yeterli yük olmadığı için, artık Batı Afrika’ya bakacaklar” ifadelerini kullandı.

Ümit Burnu yeni rota mı?

Kızıldeniz’de süregelen istikrarsızlık, Basra Körfezi’nden Avrupa’ya petrol taşıyan daha fazla geminin son haftalarda Ümit Burnu çevresindeki rotayı daha uzun olmasına rağmen tercih etmesine yol açtı; bu da Süveyş Kanalı üzerinden yapılan geleneksel yolculuklara kıyasla seyir süresine bir ay kadar ekleyebiliyor.

“Bence Avrupa’dan daha az talep var,” ifadelerini kullanan bir işletmeci, “Kızıldeniz’e ek olarak, birçok Akdeniz rafinerisi tankerleri yanaştıramadığı için birçok gemi Avrupa’ya geçmekte zorlanıyor” dedi.

Piyasa kaynaklarına göre, gemi sahiplerinden Süveyş Kanalı seçeneği için beklenen yüksek teklifler, Süveyş Kanalı üzerinden transit geçmeyi düşünen kiracıların cesaretini kırdı.

Piyasadaki tartışmalar, ticareti kolaylaştıran Ümit Burnu rotası yerine Süveyş Kanalı’ndan transit geçiş yapmanın ekonomisi üzerine yoğunlaştı.

Piyasa kaynaklarına göre, Ümit Burnu rotası ile Süveyş Kanalı rotası arasındaki fark 40 ila 50 puan.

Kızıldeniz’deki gerginlikler ticaret akışını değiştirerek navlun maliyetlerinin artmasına neden oldu.

Hellenic Shipping News

Bunu Paylaşın