Kitack Lim: Tüm paydaşlar yenilikçi çözümler geliştirmeli

MDN İstanbul

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Denizcilik Zirvesi’nde konuştu. Lim, yaşanan Covid-19 salgını sırasında kilit rol oynayan denizcilik sektöründeki destekleri nedeniyle Türkiye’ye teşekkürlerini dile getirdi.

Denizcilik sektörünün ülkeler ve kıtalar arasındaki birleştirici küresel tedarik zincirinin tam kalbinde yer aldığını belirten Lim, ‘‘Bugün bu önemli Denizcilik Zirvesi’nde sizlerle olmak çok güzel. Deniz taşımacılığı dünya ticaret hacmini koruyacak şekilde devam ederken, binlerce denizci denizlerde mahsur kaldı ve sözleşmelerinde öngörülen sürelerin ötesinde çalıştı. Denizcileri kilit çalışanlar olarak tayin eden Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Bu şekilde denizcilerin sınırlar arasında güvenli hareketine yardımcı olma hedefini ortaya koydu. IMO’nun hedefleri ve amaçları doğrultusunda bu desteğinizi sürdürmektesiniz.

Denizcilik sektörü ülkeler ve kıtalar arasındaki birleştirici küresel tedarik zincirinin tam kalbinde yer almaktadır. Ekonomik toparlanmanın ve yakın gelecekteki sürdürülebilir büyümenin merkezinde deniz taşımacılığı yer alacaktır. Çevreci bir toparlanma süreci ve denizcilik alanında sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirme fırsatına sahibiz. Bu neleri gerektirir? Bana göre deniz taşımacılığındaki en önemli unsurlar; taşımacılıkta izolasyonun ve kuralların hafiflemesi olacaktır. Denizcilik ve lojistik sektörlerinin gelecekteki büyümelerini sağlamayı amaçlayacak şekilde planlanan bu denizcilik zirvesi deniz taşımacılığının geleceğiyle ilgili fikirlerin sunumu ve tartışılması için eşsiz bir fırsat oluşturacaktır.

Bu Zirve’nin organize edilmesinde görüldüğü şekilde Türkiye’nin denizcilik alanındaki liderliğini övmek isterim. Ayrıca Türkiye’nin temiz okyanuslarda güvenli, güvenilir ve verimli deniz taşımacılığının sağlanması konusunda IMO’nun çabalarına sürekli desteğini de belirtmek isterim. Denizcilikte sürdürülebilir bir gelecek için izolasyonun kalkması, akıllı teknolojiler çok önemli. İzolasyonun kalkması bir çözümdür. Buradaki esas meydan okuma denizcilik alanındaki tüm sektörlere uygulanmasını sağlamaktır. Deniz taşımacılığı ve sonrası lojistik sektörü arasındaki işbirliği deniz taşımacılığının verimini artırmada kilit rol oynayacak, ticareti kolaylaştıracak ve ekonomik büyümeyi teşvik edecektir. Deniz taşımacılığının bir geçiş döneminde olduğu muhakkak.

Zamanımızın en önemli hususları iklim değişikliği ile mücadele ve deniz taşımacılığında kuralların hafifletilmesidir. İsteklerimizi bir kenara koyup, kuralların hafifletilmesi stratejisini ortaya koymalı ve deniz taşımacılığında sera gazı emisyonlarını azaltmalıyız. Bu açıdan alt yapılarımıza yatırım gerekmektedir. Düşük karbonlu modern yakıtlar konusunda araştırmaların hızlandırılmasını teşvik için IMO çok sayıda paydaş ile işbirliği yapmaktadır. Geleceğe giden yol karmaşık. Fakat kararlı şekilde birlikte çalışarak deniz taşımacılığının iklim değişimine karşı savaşında önemli katkılar sunmamız gerekmektedir.

Deniz ticareti dünya ekonomisi açısından çok önemli. Deniz taşımacılığında izolasyonun kaldırılmasını, verimliliği ve sürdürülebilirliği pekiştirmeye devam etmeliyiz. Böylece denizcilik endüstrisinin gelecekteki büyümesini sağlarız. Hedeflerimizi tutturmak için işbirliği ve dayanışma gerekmektedir. Denizcilik alanındaki tüm paydaşlar, geleceğin çevreci ve sürdürülebilir denizcilik sektörü için yenilikçi çözümler geliştirmelidir. Bu amaç doğrultusunda hepinizle beraber çalışmayı arzu etmekteyim. Çok başarılı bir Denizcilik Zirvesi geçirmenizi diliyorum,’’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın