Kırmızı listede bulunan leopar sazanı Dicle’de görüldü

MDN MEDIA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünyanın en çok aranan 10 balığı arasında bulunan ve kırmızı listede olan leopar sazanının Dicle Nehri’nde tespit edildiğini söyledi

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)’nin nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için kırmızı listeye aldığı 300 balıktan ve bu listede bulunan 10 kayıp balıktan biri olan leopar sazanının (Luciobarbus subquincunciatus), Dicle Nehri’nde görüldüğünü açıkladı. Kayıp Balıklar Projesi kapsamında listelenip aranılan balıklardan biri olan ve Türkiye sularında yaşayan leopar sazanı, en son 2012’de Siirt’te görülmüştü.

Türkiye sularındaki biyoçeşitlilik açısından memnun edici

Leopar sazanının tekrar tespit edilmesinin, Türkiye sularındaki biyoçeşitlilik açısından korunması ve geliştirilmesi adına memnun edici olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, “Yöre halkı tarafından ‘komando balığı’ olarak bilinen, yüzgeçlerinin, başının ve vücudunun tamamında büyük yuvarlak benekleri bulunan türe Dicle Nehri’nde rastlanması balığın yaşadığı alan, biyoçeşitliliği, türün morfolojik özellikleri ve üreme davranışları açısından bizlere ve bilim insanlarına yol gösterici olacaktır” ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Yumaklı şu ifadeleri kullandı:

Bu kıymetli balık türümüzün tespiti için yürütülen çalışmada görev alan Bakanlığımıza bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelimizi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden bilim insanlarımız Doç. Dr. Cüneyt Kaya, Araştırma Görevlisi Münevver Oral’ı ve nadir türümüzün bulunmasında emeği geçen balıkçı kardeşimiz Mehmet Ülkü’yü tebrik ediyor, ülkemiz biyoçeşitliliğinin dünyaya tanıtılmasındaki katkılarından ötürü teşekkürlerimi iletiyorum.

Bakanlık, kırmızı listede yer alan tüm türler için koruma tedbirleri aldı

Leopar sazanı başta olmak üzere söz konusu kırmızı listede yer alan türlerin avcılığının engellenmesi, popülasyonunun artırılması, türün tespit edildiği bölgede kontrol ve denetim faaliyetlerinin etkin ve kararlı şekilde yürütülmesi ile halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ile farkındalık yaratılması adına tüm tedbirleri aldıklarını söyleyen Yumaklı, bu süreçte üniversiteler başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini ekledi.

DHA

Bunu Paylaşın