Kıran, 11’inci Kalkınma Planı’nda denizcilikle ilgili maddelere değindi

MDN İstanbul

İMEAK Deniz Ticaret Odası Olağan Meclis Toplantısı 11 Temmuz Perşembe günü, sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran 11’inci Kalkınma Planı’nda, denizcilik sektörünü ilgilendiren maddelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kalkınma Planı’nda denizcilikle alakalı 10 maddenin yer aldığına işaret eden Kıran, “Türk sahipli deniz ticaret filosunun gelişimi sağlanacaktır. Bu maddeye göre, bundan sonraki çalışmalarımız Türk sahipli filonun gelişimini sağlamak adına olacaktır. Türk sahipli filonun gelişimine yönelik uzun vadeli ve düşük faizli finansal destek mekanizması oluşturulacaktır. Deniz teknolojileri ve gemi yan sanayimizin rekabet gücünün artırılması amacıyla, Deniz Teknolojileri ve Sanayi Teknik Komitesi kurulacak, sektörde yer alan firmalarda Ar-Ge ve yenilik kültürü geliştirilerek, yüksek katma değerli üretim ve ihracat hedeflerine katkı sağlanacaktır.

Ülkemizde yakın mesafe yolcu ve araç taşımacılığında kullanılan gemilerin, çevre ve enerji dostu tam elektrikli gemilere dönüştürülmesine yönelik program başlatılacak ve benzer uygulamaların yaygınlaştırılması desteklenecektir. Türkiye’nin bölgesel ve kıtasal anlamda aktarma merkezi, Kuşak ve Yol Girişimi güzergâhında etkin olmasını teminen büyük liman yatırımları tamamlanacaktır. Bu kapsamda, Filyos Limanı’nın yapımı tamamlanacaktır. Ayrıca Ege hinterlandına hizmet edecek Çandarlı Limanı da faaliyete geçirilecektir. Türkiye’nin coğrafi avantajından en iyi şekilde faydalanarak, modlar arası (intermodal) ve çok modlu (multimodal) uygulamaların geliştirilmesi; demiryolu ve deniz yolu taşıma paylarının artırılması; hızlı, esnek, güvenilir ve entegre bir ulaştırma sisteminin tesis edilmesiyle lojistik maliyetlerin düşürülmesi, ticaretin kolaylaştırılması ve ülkemizin rekabet gücünün artırılması temel amaçtır.

Deniz turizmine katkı sağlamak üzere, talep ve doğal özelliklere uygun projelendirilmiş yat limanlarının yapılabilir bulunması halinde Kamu Özel İşbirliği ile hayata geçirilecek ve 11’inci Kalkınma Planı döneminde başlanacak yat limanı yatırımları ile yat bağlama kapasitesinin de 4 bin 500’e çıkarılması hedefleniyor,” dedi

15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlerimize yönelik de açıklamalarda bulunan Kıran, “Pazartesi günü, ülkemiz için kara günlerden birinin yıl dönümü. Ülkemizde çeşitli etkinliklerle şehitlerimiz yâd edilecek. O gün hayatlarını hiçe sayarak kendilerine feda eden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Bunu Paylaşın