‘Kılavuzluk Ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı

MDN İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca Resmi Gazete’de 31 Aralık 2018 tarihinde yayımlanan ‘’Kılavuzluk Ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği’’ ile Türk Boğazları’nda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan kılavuz ve römorkörcülük hizmet alımı, özel kuruluşlara da verilebilecek şekilde değiştirilmişti.

14 Mart Perşembe günü Resmi Gazete’de “Kılavuzluk Ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” adıyla yeni bir yönetmelik yayımlandı.
 
Yayımlanan yönetmelikte:
“MADDE 1 – 31/12/2018 tarihli ve 30642 4 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliğinin 2 nci maddesine aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.
‘(3) Türk Boğazlarını kullanan gemilere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından verilen kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri bu Yönetmelik kapsamı dışındadır.’
”maddesi yer aldı.
 
Resmi Gazete’de yayımlanan bu değişiklik ile Türk Boğazları’nda verilen kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin özelleştirilmesi engellenmiş oldu.
 
Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Kaptan Saim Oğuzülgen, yönetmelikle ilgili Bakanlık tarafından gerekli değişikliğin nihayet gerçekleştirildiğini vurgulayarak, ‘’Türk Boğazları Montrö Sözleşmesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne geçen yükümlülüklerden biri olan, Türk Boğazları’ndaki kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin devlet eliyle yapılabilirliği yükümlülüğü, nihayet yönetmelik değişikliği ile belirtilmiştir,’’ dedi.
 
Öte yandan Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) tarafından, 1 Mart 2019 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na “Yürütmeyi durdurma talebi” ile dava açılmıştı. Danıştay’a verilen ve 18 sayfadan oluşan itiraz dilekçesi kapsamında Yönetmeliğin; yasalara aykırılık, kamu zararı yaratma, emniyet ve güvenliği riske atma gibi gerekçeleri kapsadığı öne sürülmüştü. Dün yayımlanan yönetmeliğin kapsamının, GEMİMO tarafından açılan davanın gerekçelerini kapsamaması nedeniyle, dava süreci devam etmekte.

Bunu Paylaşın