Kastamonu’da dere yatağına okul yapılıyor

MDN MEDIA

Fotoğraf: DHA

Kastamonu’nun Abana İlçesi’nde Abana İnönü Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri ve çalışanlar, Abana Anadolu Lisesi’nin dere yatağına yapılması kararı nedeniyle sel riski altında

Kastamonu’nun Bozkurt ve Abana ilçelerinde 11 Ağustos 2021’de Ezine Deresi’nin taşmasıyla meydana gelen selde köprüler yıkılmış, evler ve iş yerleri sular altında kalmıştı.

Devlet Su İşleri (DSİ), Bozkurt’tan Abana’ya uzanan Ezine Deresi’nin taşkın sahası içinde kalması nedeniyle 600’e yakın daireyi kamulaştırıp pek çok binayı yıkmıştı.

Kamulaştırma çalışmaları sürerken, deniz kenarında bulunan Abana İnönü Anadolu Lisesi’ni dere yatağında belediyenin tahsis ettiği eski otogar arazisine taşıma kararı alındı.

Karadeniz’de son yıllarda sıkça yaşanan sel felaketleri sonrasında 2019’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Karadeniz’in iklim değişikliği eylem planlamasında öncelikli bölge ilan edildiğini ve eylem planını duyurmuştu.

Bakanlık tarafından yayımlanan Karadeniz İklim Eylem Planı’nda, “Dere yatağında bulunan binaların taşınması sürecinde, kişilerin mağduriyet yaşamadan, taşınma ve kira yardımı başta olmak üzere her türlü desteğin sağlanacağı” ibaresinin yer almasına rağmen, Kastamonu’da dere yatağına okul yapılıyor.

İmza kampanyası başlatıldı

change.org’da başlatılan bir imza kampanyası ile sorumluların bu karardan vazgeçmesi hedefleniyor. İmza kampanyasında,

“Kastamonu Abana ilçesindeki Abana İnönü Anadolu Lisesi mevcut yerinden rant amaçlı çıkarılıp dere taşkın alanı içerisinde yeniden inşaa edilmeye başlandı! Daha önce de olduğu gibi yine bir sel yaşandığında sular altında kalacak bu noktada çocuklarımız için okul yapımına izin verilmesini kabul etmiyoruz! Valilik, Abana Belediyesi ve DSİ’nin bu yanlış kararlarından vazgeçmelerini istiyoruz!” ifadelerine yer verilirken, benzer bir felaketin yaşanmaması için katılımcıların imzası bekleniyor.

İmzalamak için tıklayın

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın