Kasımda ne olacak?

MDN İstanbul

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına  geçişini kolaylaştırmayı sağlayan yeni yasal düzenlemede denizcilik sektörünün  tereddüt yaşadığını bildirdi.
Erol yaptığı açıklamada, Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçmesini kolaylaştıran  yasal düzenlemenin, eksik yönleri olmasına karşılık bunun Türk denizcilik sektörü açısından sevindirici olduğunu söyledi. Yabancı bayraklı teknelerin ve gemilerin Türk bayrağına geçiş süresinin 30 Kasım 2009 olarak belirlenmesinde denizcilik sektörünün bazı tereddütleri olduğunu belirten Erol şöyle konuştu: “Yasal düzenleme ile alınan bu kararların geçici olması sektörü rahatsız ediyor, tereddüt yaratıyor. Yabancı bayraklı tekneler Türk bayrağına geçtiği takdirde, müteakip yıllarda sağladığı haklardan veya artı haklardan tekrar eski haklara dönülecek mi? Örneğin, Motorlu Taşıt Vergisi ya da harç adı altında alınan ücretlerin, yeni bir düzenleme ile tekrar artırılacağı yolunda tereddütler var. Şu andaki harçların 10 misli, 100 misline çıkarılacağı gibi endişeler taşıyoruz. Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçiş süresi olan 30 Kasım’dan sonrası ne olacak?”
Türkiye’de denizciliğin gelişmemesinin nedeninin siyasilerin deniz  araçlarını lüks bir bir araç olarak görmelerinden kaynaklandığını öne süren Erol  şöyle devam etti: “Türkiye denizciliği ve deniz turizmi maalesef gelişemedi. Ama yeni düzenleme Türk denizciliğine bir ivme sağlayacaktır. Ancak, yerli tekne üreticileri tereddüt yaşıyor. Verilen sürenin bitmesinden sonra ne olacak? Denizcilik sektörü, yat üreticisi ve tüketicisi endişe taşıyor.”

Bunu Paylaşın