Karbon vergisi teklifi gündemde

MDN Editör

Uluslararası Deniz Ticareti Odası (ICS) ve IMO yeni bir teklif hazırladı. Teklif ile otomatik artış olmaksızın belirlenecek bir karbon salınımı vergisi öngörülüyor

Uluslararası Deniz Ticareti Odası ve IMO karbon salınımını azaltma hedefleri doğrultusunda bir vergi önerisi hazırladı. Tasarıya göre, karbon salınımı yüksek olan gemilerden bunker yakıtının tonu başına 20 ila 40 dolar arasında bir vergi alınacak. Diğer yandan karbon salınımı düşük olan gemiler ise bu vergilerin oluşturduğu fondan faydalanabilecek.

Yeni plan, yine iki yönlü bir para çıkışı üzerine kurulu. Yüksek emisyonlu gemileri olan armatörler vergi öderken, düşük emisyonlu gemi sahipleri ise fondan para çekebilecek. Yeni tasarının eskisinden en önemli farkı şeffaflık konusundaki eklemeler.

ICS Genel Sekreteri Guy Platten yaptığı açıklamada mekanizmayı “adil, şeffaf ve basit” olarak tanımlarken , 2050 yılı için belirlenen net sıfır hedefine ulaşmak için gerekli bir adım olan 2030 yılı IMO hedeflerinin gerçekleşmesine yönelik bir plan üzerinde hızla harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Bu biçimde elde edilen verginin yılda 5-10 milyon dolara yükseleceği öngörülüyor. Bu, yıllık küresel nakliyeden elde edilen gelirlerin küçük bir kısmını oluşturuyor. Fon sayesinde elde edilen gelir ile sıfır karbonlu yakıtlar finanse edilebilecek. Böylelikle iklim hedefleri konusunda yeni gelişmeler kaydetmek mümkün olacak.

“Denizcilik için küresel bir sera gazı fiyatlandırma mekanizması üzerinde önümüzdeki yıl acilen anlaşmaya varılması gerekiyor” diyen Platten, “Temel çalışmalar tamamlandı ve düzenleyici yapı ortaya kondu. İhtiyaç duyulan tek şey, amaca uygun bu çözümü hızlı ve etkin bir şekilde uygulamak için hükümetlerin siyasi irade göstermesidir.” ifadelerini kullandı.

Maritime Executive

Bunu Paylaşın