Savaşın gölgesinde ekonomiler

MDN İstanbul

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş mart ayının ana gündemi oldu. Savaşın gölgesinde kalan ekonomi ise 2022’nin ilk çeyreğini küresel piyasaların da katkısıyla Rusya’ya uygulanan yaptırım kararlarıyla kapadı

Amerikan Merkez Bankası üç yıl aranın ardından ilk kez 25 baz puan faiz artışına gitti. TCMB, mart toplantısında faizi sabit bırakmayı tercih ederken Brezilya Merkez Bankası ve İngiltere de faizi artırma yönünde hareket etti. Faiz kararları sonrası açıklanan karar metinlerinin ortak noktası ise Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın, enflasyon üzerinde yaptığı yukarı yönlü baskı oldu. Rusya’nın müdahalesi enerji ve tüm emtia fiyatlarını yukarı yönde etkilerken 2022 yılının ana konusu olan yüksek enflasyon trendine de baskı yapmış oldu.

Fed, daha sıkı bir para politikası sergileyecek”
Fed’in yaptığı faiz artışı sonrasında gelen açıklamalarda, Ukrayna’daki savaşın enflasyon baskısı yaratabileceğine ve büyümeyi yavaşlatabileceğine dikkat çekildi. Fed Başkanı Jerome Powell ise “Faiz artışlarının sürmesi uygun” dedi ve gerekirse 25 baz puan üzerinde artışların da yapabileceğini ifade etti. Fed’in verdiği mesajlar genel olarak piyasa beklentileri ile uyumlu seyrederken ilk olarak güvercin daha sonra ise nispeten şahin pozisyonda Fed algılaması piyasalar tarafından takip ediliyor. Başkan Powell yaptığı bir diğer açıklamada mayıs ve hatta haziran toplantılarında 50 baz puan düzeyinde faiz artışı ihtimalinin olasılık dışı bir senaryo olmadığı fikrini de destekliyor. Böylelikle Amerikan Merkez Bankası, para politikasında daha sıkı bir duruş sergileyeceği bir sürece de işaret ederek enflasyon ve beklentilerinin kontrol altına alınması için çabaların devam edeceği mesajını da veriyor. ekonomiler ekonomiler ekonomiler

Nebati: Her zorluktan sonra bir kolaylık vardır
Türkiye, yüzde 11 büyüme ile G-20 ve OECD ülkeleri arasında 2021 yılını en yüksek büyüme ile kapayan ülke oldu. Uzmanlarsa Ukrayna-Rusya savaşının gölgesinde devam eden 2022 yılında bu seviyelerin gerçekçi olmadığını düşünüyor. Türkiye ekonomisinin bu yıl için esas sorunu enflasyon. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Enflasyon ile nasıl mücadele edileceğini en iyi bilenlerdeniz. Bugünler geçecek. Unutmayın her zorluktan sonra bir kolaylık vardır,” açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ayrıca, 2022 yılının ikinci dış piyasa borçlanmasında 2 milyar dolarlık ihraç gerçekleştirdi. Söz konusu borçlanmada getiri yüzde 8,625 oldu. Hazine, 2 milyar dolarlık borç için 948,7 milyon dolar faiz ödeyecek.

Yaz döneminde beklenen turistin gelme ihtimali de azaldı. Rusya’da yaşanan savaş nedeniyle ülkede artan fiyat ve gelir baskısı, Türkiye’ye gelecek olan turist sayısını azaltacak gibi görünüyor. Keza Ukrayna için de durum farklı değil. Putin’in başlattığı bu savaş döviz ihtiyacı olan Türkiye için hesapların tutmamasına neden oldu ve ülkeye girmesi düşünülen döviz girişini engelledi. Ankara kulislerinde dolaşan bilgi ise turist beklentisinin başka ülkelerden karşılanacağı yönünde. Ayrıca Kur Korumalı Mevduat Sistemi uygulamasında da yeni düzenleme yapıldı. Sisteme dâhil olanlara bir defaya mahsus destek ödenmesi hükmü de değişti. Sisteme dâhil olan TL mevduat ve katılım hesaplarına vade sonunda yenileme imkânı sağlandı. Yurtdışında yerleşik Türk vatandaşları için uygulanan ve devlet destekli yuvam hesabıyla ilgili hükümlerde de değişikliğe gidildi. Yuvam hesabına artık bankalarda hesap açma şartlarını taşıyan yabancı uyruklu kişi ve şirketler de dâhil olabilecek. Yuvam hesabı kapsamında açılan TL hesaplara da vade sonunda yenileme imkânı sağlandı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu da “Yurt dışında yaşayan vatandaşların tasarrufu 200 milyar dolar düzeyinde, bunun yüzde 10’u bile bizim için önemli bir kaynak,” açıklamasında bulunarak gelme ihtimali olan dövizin önemine vurgu yaptı. 

“Kur baskısı sürekli hâle geldi” Bundan sonra ne olacak?
Kur baskısı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın faiz artışı yapmamasıyla birlikte sürekli hâle geldi. TÜİK verilerine göre yüzde 54’ün üzerinde seyreden bir enflasyon verisi ve art arda gelen zam haberleri ile vatandaşın bütçesi maaşlarına yapılan zam oranlarına rağmen erimiş durumda. Savaşın gölgesinde emtia fiyatlarındaki artış da yaşanan ekonomik krizi tetikliyor. Enflasyonda ise yukarı yönlü bir artış söz konusu. Bu da artan maliyetlerin ve yoksulluğun önünü açıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın