Kanal İstanbul köprüsünün temeli atıldı

MDN İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çılgın Projesi olan ve Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Arnavutköy sınırları içerisinde yer alacak Kanal İstanbul Projesi’nin ilk köprüsünün temeli atıldı. Kanalın bittiğinde 45 kilometre uzunluğunda, 20,75 metre derinliğinde olması planlanıyor.

Kanal İstanbul’un üzerine 6 köprü yapılacak
İhale sürecinin ardından kanal inşaatı öncesi hazırlık çalışmalarının 1,5 yıl, kanal inşaatının 5,5 yıl sürmesi, projenin tamamlanma süresinin 7 yıl olması öngörülüyor.

İstanbul’u içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüştürecek Kanal İstanbul’un üzerine 6 köprü yapılacak. Kanal İstanbul’un her iki tarafında 250 biner konutluk devasa şehirler kurulması planlanıyor.

İlginizi çekebilir:
Kanal İstanbul, Türk Boğazları düğüm noktası için beklenen çözüm mü?

İlk köprünün temelinin atılmasıyla Kanal İstanbul, fiilen hayata geçirilmeye başlanacak. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dahil) Projesi Başakşehir-Bahçeşehir-Nakkaş Kesim-08 (bağlantı yolları dahil) işi kapsamında, Sazlıdere geçişini sağlayacak şekilde inşa edilecek.

Ana açıklığı 440 metre uzunluğundaki köprünün, sağ ve solda yer alan 210 metrelik yan açıklıklarıyla uzunluğu 860 metreye ulaşırken, yaklaşım viyadükleriyle toplam uzunluğu 1618 metre olacak.

Eğik askı halat miktarı 136 ve ankraj miktarı 272 olarak hesaplanan köprü, trafiğe 2×4 şeritli hizmet edecek.

Köprünün platform genişliği ise 46 metre olacak. Gergin eğik askılı köprünün kuleleri, 196 metre yüksekliğe çıkacak.

Kuzey Marmara Otoyolu Kesim-8 kapsamında kanalla kesişen gergin eğik askılı köprünün kulelerinin, daimond şeklindeki tasarlanması sayesinde kule temelleri bir noktada toplanarak kanalla en az etkileşimi sağlanacak. Kuleler, plan boyutları ve cidar kalınlıkları değişken kutu kesitli iki adet betonarme ayakla teşkil edilecek. Bu ayaklar, tabliye seviyesinde ve tepede enine kirişler vasıtasıyla birbirlerine bağlanacak.

“Söke söke sizden bu paraları alırlar”
Muhalefetin ve çevrecilerin tepki gösterdiği Kanal İstanbul projesinin ilk köprüsü için yapılan temel atma törenine bizzat katılan Erdoğan, burada açıklamalarda bulundu.

Muhalefetin yatırımcıları tehdit ettiğini belirten Erdoğan. “Geldiğimizde bilesiniz ki ödeme yapmayacağız, elinizden alacağız” diyorlar. Bankaları, projeye ilgi duyan ülkeleri tehdit ediyorlar. Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla alırlar. Bunları da öğren. Bunları bilmeden de bir yere varamazsın. Biz ülkemize eser kazandırma mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz,” dedi.

AA

Bunu Paylaşın