Kanada, İngiltere-İtalya-Japonya yapımı savaş uçağı projesine katılmak istiyor

MDN İstanbul
  • |

Kanada; İngiltere, İtalya ve Japonya'nın ortak gelişmiş savaş uçağı geliştirme programına kabul edilmek için lobi faaliyetleri yürütüyor.

Kanada'nın , ABD'den uzaklaşma ve diğer ticaret ortaklarıyla bağlarını güçlendirme yönündeki son girişimi olarak, Küresel Muharebe Hava Programı'na (GCAP) “gözlemci” olarak katılmak istediği belirtildi. Kanada hükümetinden bir yetkili Financial Times'a verdiği demeçte, Ottawa'nın çabalarının “savunma tedarikini çeşitlendirme ve benzer düşüncelere sahip müttefiklerle ortaklığı geliştirme” girişimlerinin bir parçası olduğunu söyledi. Yetkili, İngiltere'ye resmi bir talep gönderildiğini ve Japonya ile İtalya'ya da kısa süre içinde mektuplar gönderileceğini belirtti.

Ülkenin programa katılımına Temmuz ayında yapılacak bir toplantıda karar verilebilir. Projeye yakın yetkililer, Kanada'nın kabulünün “büyük olasılıkla” gerçekleşeceğini, ancak daha önce orijinal üçlü arasında grubun genişletilmesi konusunda görüş ayrılığı olduğunu söyledi.

İlginizi çekebilir:

Türkiye, İtalya’nın füze savunma sistemlerine yöneldi

Temel amaç ABD'ye olan bağımlılığı azaltmak

Tokyo ve Londra'daki yetkililer, “gözlemci statüsü” rolünün, Japonya, İngiltere ve İtalya'dan oluşan çekirdek üçlüsünün genişletilmesinin karmaşık ve zaman alıcı sürecinden kaçınarak, diğer ülkeler için milyarlarca dolarlık GCAP'a giriş yolu oluşturmak amacıyla tasarlandığını söyledi. Programın ilk uygulamasının 2035 yılında gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

GCAP, üç ülkenin F-35 savaş uçakları konusunda ABD'ye olan bağımlılığını azaltmak ve gelişmiş hava savaş sistemlerinde kullanılan teknolojiler üzerindeki egemen kontrolü güçlendirmek amacıyla 2022 yılında kurulmuştu.

Bunu Paylaşın