Kamu harcasın diye mi vergi veriyoruz?

MDN MEDIA
  • |

Türkiye’de derin yoksulluk, işsizlik ve açlık her geçen gün büyürken, ödenen vergilerden daha fazlasının kamu tarafından harcandığı ortaya çıktı. Çalışanlar her ay 1 trilyon lira vergi ödüyor.  1 trilyon 62 milyar liralık kamu harcamaları ise vergileri yutuyor

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, 2025 yılının ilk dört ayında vatandaşın ödediği vergiyi ve devasa kamu harcamalarını gözler önüne serdi.

İlk dört ayda çalışan vatandaşların ödediği vergi ile kamunun yaptığı harcamayı kıyaslayan Akay, “Yılın ilk dört ayında; vatandaşlarımız saniyede 271 bin, günde 23 milyar, ayda 1 trilyon lira vergi ödedi. Kamu ise saniyede 409 bin 887 lira, günde 35 milyar lira, ayda da 1 trilyon 62 milyar lira harcama yapıyor” diye konuştu.

Ekonomi her geçen gün irtifa kaybettiğini, bütçe disiplininin kalmadığını, sorumlu olan iktidarın ise duruma seyirci kaldığını söyleyen Akay, konuşmasında şu noktalara değindi:

Bütçede ilk 4 ayda açığı 1 trilyona yakın

“Vatandaşlarımız saniyede 271 bin, günde 23 milyar, ayda 1 trilyon lira yakın vergi ödedi. Kamu ise saniyede 409 bin 887 lira, günde 35 milyar lira, ayda da 1 trilyon 62 milyar lira harcama yapıyor. Faiz gideri 724 milyar oldu, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 98 artış yaptı.”

İktidarı ekonomide ve siyasette bir an önce rasyonel politikalar uygulaması konusunda uyaran Akay, “Yılın ilk dört ayında kamu harcamaları 4 trilyon 249 milyar, kamu geliri ise 3 trilyon 364 milyar olarak gerçekleşti; bunun 2 trilyon 810 milyarı vergi geliri. Buradan iktidara sesleniyorum; siyasi operasyonlara son verin, emekliyi, asgari ücretliyi, tüm çalışanları, çiftçiyi, esnafı, KOBİ'yi rahatlatacak uygulamaları hayata geçirin.”

Faiz ödemeleri SGK transferlerini geçti

ODTÜ’lü ekonomist İnan Mutlu da sosyal medya paylaşımında, 2025’in ilk 4 ayında faize yapılan ödemelerin SGK'ya yapılan transferleri geçtiğine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Faize 723 milyar lira ödenirken, SGK'ya görevlendirme gideri ve hazine yardımı olarak 682 milyar ödendi. Bütçeye yük olan sadece milyonlarca emekliye ödenen kaynak.”

İnan Mutlu’nun paylaşımına yorum yazan bir takipçisi de “SGK'ya transferlerin yaklaşık 100 milyar TL'sinin de prim teşviki adı altında işverene gittiğini unutmayalım” diye yazdı.

Açlık sınırı 23.590 liraya yükseldi

Öte yandan, Türkiye’de derin yoksulluk, işsizlik ve açlık her geçen gün büyüyor. Yüksek faizler nedeniyle yatırımlar dip seviyede. Geniş tanımlı işsiz sayısı 11.4 milyonu buldu. Türkiye’de ücret ve yevmiyeyle çalışan özel sektör işçileri toplamı 17 milyonu aştı.

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 23 bin 590 liraya, yoksulluk sınırı ise 81 bin 599 liraya ulaştı. 14 bin 469 lira maaş alan milyonlarca emeklinin hali ise daha da içler acısı. Milyonlarca vatandaş geçinmek için kredi kartlarına ve kredilere sarıldı. Sonuç olarak 2025’in ilk iki ayında toplam 502 bin 827 kişi kart ve bireysel kredisini ödeyemedi.

Türkiye, resmi verilere göre bile dünyada enflasyonun en yüksek olduğu 5’inci ülke. Enflasyon TÜİK verilerine göre nisanda aylık yüzde 3 arttı, yıllık artış yüzde 37.86 oldu. ENAG nisandaki yıllık enflasyonu ise 73.88 olarak hesapladı.

Bunu Paylaşın