‘Kadınlar denizcilikte daha fazla temsil edilmeli’

MDN İstanbul

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFMED) tarafından düzenlenen “Denizin İncileri” paneli, tarihi İzmir Havagazı Fabrikası’nda yapıldı. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün 18 Mayıs tarihini Dünya Denizci Kadınlar Günü olarak belirlemesi nedeniyle bu yıl mayıs ayında yapılan toplantıya, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci, Kıyı Emniyeti İzmir Bölge Müdürü Pelin Devrim ve çok sayıda denizci kadın katıldı.

DEÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nil Kula moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan, 1913 yılında kurulan İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği’nin ilk kadın başkanı Şükriye Vardar, kadınların denizcilik sektöründe çalışan, yönetici ve temsilci olarak daha fazla yer alması çağrısında bulundu.

Vardar, “Deniz Ticaret Odası İzmir Şubemizde meclis üyesi olarak iki kadın temsilci görev alıyoruz. Sektörel dernek yönetimlerinde çok az sayıda kadın bulunuyor. 1913 yılından bu yana faaliyet gösteren asırlık İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği tarihinde ikinci kadın yönetim kurulu üyesiyim. İlk kadın başkan olarak da tarihe geçtiğimi düşünüyorum. Bu örneklere baktığımızda denizcilik sivil toplum kuruluşlarında kadınların temsil sayılarının artması gerektiği görüşündeyim. Hâlihazırda bazı sektörlerde kadın olmanın zorlukları sürerken, özellikle bir parçası olmaktan gurur duyduğum şirketim MSC Grubu’nda kadın çalışan oranı yüzde 25’e yükseldi. Orta ve üst düzey yöneticilerin ağırlığını ise kadınlar oluşturuyor. Bu da geleceğe dair umutlarımızı artırıyor” dedi.

İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği’nin 100 yılı aşkın geçmişi olan köklü bir dernek olduğunu da ifade eden Vardar, “Türkiye’de sefer yapan veya Türk limanlarına uğrayan gemi sahibi veya Türkiye’de gemi hatlarına acentelik yapan şirketlerin oluşturduğu bir derneğiz. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 80’inin denizyolu taşımacılığı ile yapıldığı düşünüldüğünde, Başkanlığını üstlendiğim Derneğimizin stratejik önemi olan sektöre katkıları yadsınamaz” şeklinde konuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın