Jones Yasası, çatırdıyor mu?

MDN İstanbul

Amerika, yürürlükteki denizcilik kuralları ile sektörün dünyadaki en katı ülkelerinden birisi olarak gösteriliyor. Ancak Amerikalı milletvekilleri, bu kuralların ABD sularında faaliyet gösteren yabancı gemilere uygulanmadığını iddia etti.
Offshore Marine Service Association (OMSA-Offshore Denizcilik Hizmet Birliği) Başkanı ve CEO’su Aaron Smith 14 Kasım günü Washington D.C. Kongre Merkezi’nin önünde yaptığı açıklamada, U.S Customs and Border Protection (CBP- ABD Gümrük ve Sınır Güvenliği)’ı deniz, petrol ve gaz endüstrisinde çalışan yabancı bayraklı gemilere ve çalışanlarına ayrıcalık tanınan düzensiz bir oyun alanı yaratmakla suçladı.
Yabancı bayraklı gemilerin, Sahil Güvenlik Amirliği’ne durum ve çalışan bilgisi verme yükümlülüğü olmadığını belirten Smith, bu gemilerin ABD’li denizcilerle aynı güvenlik standartlarını yerine getirmeyen yabancı uyruklu şahıslar istihdam ettiklerini ve bu şahıslara, OMSA üyesi ABD’li denizcilere ödenmesi gereken ücretten daha az ödeme yaparak kazanç sağladığını ekledi.
Smith konuşmasında, Trump Hükümeti’nin ABD Jones Yasası (US Jones Act-ABD Kabotaj Yasası) hükümlerinin değiştirilmesi hakkındaki önerisinin ABD denizaşırı endüstrisini yabancı deniz taşımacılığına daha fazla maruz bırakabileceğine değindi. Jones Yasası; ABD sularında iki nokta arasında hareket eden ticari gemilerin ABD’de üretilmesi, ABD’de satın alınması ve ABD vatandaşı mürettebat bulundurmasını zorunlu kılıyor.
CBP’yi, yabancı bayraklı gemilerle özel yazışmalar yaparak Jones Yasası’nı ihlal etmekle suçlayan Smith; kurulduğu 1976 yılından bu yana CBP’nin 160 adet izin kâğıdı hazırladığını ancak bu izinlerin hiçbirisinin Yasa’da bulunmadığını belirtti.
Jones Yasası’nın doğru biçimde uygulanmamasının ve gemilerde çalışan yabancı uyruklu -pek çoğu ABD müttefiki olmayan- mürettebata 5 yıllık vize verilmesinin güvenlik açısından riskli olduğunu belirten Smith, ABD gemileri ile aynı güvenlik standartlarına sahip olmayan yabancı uyruklu gemilerin ABD kıyılarında güvenlik sorunu oluşturabileceğini de dile getirdi.
Konuyu parlamentoya taşıyan Aaron Smith’in yabancı uyruklu gemilerin ABD denizcilik sektörüne getirdiği risk ile ilgili endişeleri milletvekilleri tarafından gündeme alınmadı. Bunun yerine, Ohio’lu Cumhuriyetçi Bob Gibbs, ithal edilen LNG’yi taşıyan yabancı gemilerin LNG’yi ABD pazarına getirme sorununun nasıl çözüleceğini gündeme getirdi.
Bunu Paylaşın