İTÜ öğrencileri el ele vererek kendini geliştiriyor

MDN İstanbul

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Araştırmaları Kulübü (DENARK), İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin denizcilik sektörünün her alanında akranlarından farklı bakış açılarına ve deneyimlere sahip olabilmeleri için birçok mesleki, akademik, sosyal etkinlikler ve araştırmalar düzenlemek amacıyla 2017 yılında bir öğrenci kulübü olarak kuruldu.

İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin Tuzla’daki konumu nedeniyle diğer kampüslere göre sosyal aktiviteler ve kulüpler konusunda zayıf kaldığını söyleyen İTÜ DENARK Yönetim Kurulu Başkanı Yaren Yılmazoğlu, “Deniz sporları dışındaki kulüplere de ihtiyacı olduğu gözetilerek oluşturulan kulübümüzde dergi, eğitim, Ar-Ge, etkinlik ve sosyal medya departmanları yer alıyor. Öğrencilerin ilgi alanlarına göre seçtikleri departmanlarda görevlendirildiği kulüpte yapılan çalışmalar üyelerin sektör temsilcileriyle iletişime geçip kendilerine staj ve iş imkânı yaratmaları da sağlanıyor,” diye konuştu.

Her yıl düzenli olarak çıkardıkları kulüp dergisine, 2019 yılında düzenledikleri Genç Denizciler Zirvesi etkinliğine ve yaptıkları araştırmalara sektör tarafından oldukça ilgi gösterildiğini belirten Yılmazoğlu, “İTÜ DENARK’a İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunları da sektördeki konumlarını kullanarak gerekli desteği sağlıyorlar,” dedi.

Öğrenim hayatlarında uygulamaya dayalı eğitimlerin oldukça önemli olduğu denizcilik öğrencilerinin Covid-19 kısıtlamalarından oldukça olumsuz etkilendiğini vurgulayan Yılmazoğlu, pandemi sürecinde çevrimiçi etkinlikler düzenleyerek sektör ve öğrenciler arasında köprü görevi kurduklarını; bu süreçte ilk etkinliklerini 23 Mayıs 2020 tarihinde online ortamda Romanya Constanta Maritime University tarafından düzenlenen Uluslararası Denizcilik Konferansı’na katılarak gerçekleştirdiklerini ve çeşitli ülkelerden üniversitelerin yer aldığı konferansta İTÜ DENARK’ın da TheFuture of MET in DigitalEra ana başlığı altında Pandeminin Türkiye’deki Denizcilik Eğitim ve Öğretimine Etkisi konusuyla Türkiye’yi temsil ettiğini belirtti.

Kulüpte ayrıca Bilgi Rotası ve Alesta Fora adı altında staja çıkacak öğrencilere oryantasyon niteliği taşıyan çevrimiçi eğitimler verildiğine dikkat çeken Yılmazoğlu, “İTÜ DENARK, bu sayede öğrencilerin yaşadıkları zorlukların minimuma inmesine katkıda bulunuyor. Kulübümüz ayrıca çevrimiçi yapılan etkinliklerin katılımcılar ve izleyiciler açısından daha ulaşılabilir olması ve çok daha interaktif sonuçlar elde edilmesi nedeniyle pandemi sonrası süreçte de benzer etkinliklere devam edecek.

Pandemi süreci denizcilik öğrencilerinin staj yapmalarını oldukça zorlaştırdı. Birçok atölye, tersane, denizcilik şirketi ve gemi bu süreçte stajyer alımı yapmadı. Öğrenciler açısından zaten zor olan staj yeri bulma sorununun denizcilik öğrencileri için çözüme kavuşması gerekiyor. Özellikle sektörün geleceği olan gençlerin 12 ay zorunlu stajlarının tamamını gemilerde yapması gereken güverte öğrencileri var ve staj mezuniyet şartını etkiliyor. Bu durumu düzeltmek için şirketlere büyük iş düşüyor,” dedi.

Yılmazoğlu ayrıca IMO’nun 2019 yılında başlattığı ‘denizde kadın’ temasının şirketlerin birçoğunun gemilerde kadın çalışan istihdamını artırmasını sağlamasına rağmen hâlâ kız öğrenci almayan şirketlerin olduğunu vurgularken, “Mesleklerin cinsiyeti olmamalı. Öğrenciler denizde kadın düşüncesinin artık bir başlık olarak kullanılmamasını, kadınların da bu işi yapabileceklerinin kabullenilmesini istiyor. Denizci kız öğrenciler ise her alanda var olabileceklerini göstermek adına tüm güçleriyle çalışmaya devam edeceklerinin altını çiziyorlar,” şeklinde konuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın