Alman Thyssen-Krupp denizaltı tersanelerini ABD'li bir şirket ve Alman Devleti'ne satma kararı arasında görünüyor. Tersanenin son talibi ise şirketin rakibi Fincantieri
İtalyan tersane grubu Fincantieri, gemi üreticisi Thyssen-Krupp Marine Systems (TKMS) ile birleşme arayışında. CEO Pierroberto Folgiero kısa süre önce Alman hükümetinin temsilcilerine ilgili fikirleri sundu. Amaç bir Avrupa şampiyonu yaratmak.
Ana şirket Thyssen-Krupp daha önce İtalyanların tekliflerini reddetmişti. Essen merkezli şirket şu anda ABD'li finans yatırımcısı Carlyle ile TKMS'deki bir hisse hakkında görüşüyor. Aynı zamanda devletin Kiel merkezli tersane grubunda bir hisse edinme olasılığını inceleyen Alman hükûmeti ile müzakereler de sürüyor. Yönetim, şirketin bölünmesi için bu rotaya sadık kalmayı planlıyor.
Fincantieri ve Thyssen-Krupp kendilerine sorulduğunda konuyla ilgili yorum yapmadı.
Geçtiğimiz 20 yıl boyunca Thyssen-Krupp, iştirakini elden çıkarmak için bir dizi girişimde bulundu. TKMS konvansiyonel denizaltı yapımında dünya lideri olduğu için ilgilenen tarafların sayısı hiç de az değildi. Müşterileri arasında Almanya'nın yanı sıra Norveç, İsrail ve Singapur da bulunuyor.
Ancak Thyssen-Krupp çeşitli nedenlerden dolayı savunma işinden çıkmayı başaramadı. Federal hükûmetin ulusal güvenlikle ilgili endişeleri, Fransız Donanma Grubu'na yapılacak bir satışa karşı çıkmalarına neden oldu, çünkü hükûmet Fransa'ya teknoloji ve iş akışı olmasından korkuyordu.
Özel yatırımcılar için beş milyar avronun üzerinde büyük bir mali yük oluşturacak olan devam eden projelere yönelik garantiler de tartışmalara yol açtı.
Bu çerçevede Alman hükümeti, katılımı devlet müşterileri için teminat olarak yeterli olacak olan Carlyle'a katılacak. Görüşmeler hâlâ devam ediyor. Ancak endüstri çevrelerine göre bu planların gerçekleşmesi mümkün görünüyor. İddialara göre Carlyle çoğunluk hissesini, federal hükûmet ise yüzde 25,1'ini alacak ve geri kalan hisse başlangıçta Thyssen-Krupp'ta kalacak.
Handelsblatt