İtalya, Türkiye ile iletişimi önceliyor mu?

MDN İstanbul

İtalyan enerji şirketi ENI, Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarından çekiliyor. Türkiye’nin kıta sahanlığı içinde kalan parseli Güney Kıbrıs Rum yönetiminden kiralayan ve sondaj faaliyetlerine başlayan şirket, Türkiye’nin uluslararası hukuka dayanarak sergilediği kararlı duruşun karşısında çekilme kararı aldı.

Roma’da katıldığı bir etkinlikte konuşan ENI İcra Kurulu Başkanı Claudio Descalzi, “Enerji anlaşmazlığında bir taraf savaş gemileriyle geliyorsa, gidip kuyu kazıp sondaj yapamayız. Kuyular için savaş çıkarma niyetimiz yok,” açıklamasını yaptı.

MarineDeal News olarak uzun zamandan beri yayımladığımız jeopolitik ve jeostrateji makalelerinde ABD ve AB ülkelerinin sergiledikleri ve sergileyecekleri dış politika hamlelerini yazıyoruz. Mayıs 2019 sayımızda yayımladığımız ‘‘Doğu Akdeniz satranç tahtasında jeostratejik hamleler ve enerji jeopolitiği’’ başlıklı makalemizde de; Fransa ile Libya krizi, göçmen politikaları ve Çin ile yapılan ticari anlaşmalar nedeniyle gerilen İtalya’nın tutumunun dikkat çekici olduğunu belirtmiş; İtalya’nın Türkiye ile iletişimi önceleyen bir yaklaşım benimsediğine dikkat çekmiştik.

Doğu Akdeniz satranç tahtasında jeostratejik hamleler ve enerji jeopolitiği

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın