Taşımacılık sektöründe İsviçre Bayrağı gözden düştü

MDN MEDIA

Uluslararası Ticaret Birliği Nautilus International ve İsviçre Armatörler Birliği (SSA), İsviçre Hükûmeti’nin hazırladığı taşımacılıkta İsviçre Bayrağı’nın kullanılmasını garantileyecek anlaşmayı, işe yaramayacağı gerekçesiyle reddetti ve Hükûmet’i taşımacılıkta İsviçre Bayrağı’nın kullanılmaya devam edilmesi için gerekli önlemleri almaya çağırdı

İsviçre, Glencore ve Trafigura gibi ticaret devlerine ve dünyanın en büyük konteyner nakliye firması Mediterranean Shipping Company’e ev sahipliği yapsa da İsviçre Bayrağı’nı taşıyan gemi sayısı 14’e düşerek ciddi bir düşüş yaşadı. Gemilere, devlet garantisi veren yasanın yürürlükten kalkmasıyla, Nautilus ve SSA geri kalan gemilerin de İsviçre Bayrağı’nı kullanmayı bırakacaklarını öngörüyor.

Çalışanlar çok etkilenecek

İsviçre Bayrağı altındaki gemilerin, çalışanlara iyi koşullar sağlarken, kazalar ve korsanlık gibi mesleki risklerden korumayı garantilemesi çalışanlar için önemli bir güvenceydi. Bu nedenle, iki organizasyon yaptıkları açıklamada işçilerin bundan etkileneceğine değindi.

Taşımacılık firmalarının, kazanç vergisi oranları düşük olan ya da tonaj vergi sisteminde avantaj sağlayan denizaşırı ülkelerinin bayraklarını tercih etmeye başlamasıyla, İsviçre Bayrağı’na olan revaç zaman içerisinde azaldı.

Sektör baskısıyla OCED kararının dışında kaldı

Organizasyonlar, Organisation for Economic Co-operation and Developement (OCED)’in şirket kâr vergilerini minimum yüzde 15’te tutmaya karar verdiğinde bayrak alışverişini zaptetmenin mümkün olduğunu ama taşımacılık birlikleri ve bazı ülkelerden gelen baskıyla denizcilik sektörünün bu kararın dışında bırakıldığını söyledi.

Nautilus International, denizcilikteki global vergi düşüşüne değinme fırsatını kaçırdığına dair olan pişmanlığını dile getirirken, İsviçre’den nakliye firmalarına tonaj vergisi gibi teşvik edici koşullar hazırlamasını talep etti.

Hükûmet’in hazırladığı taslakta boşluklar var

Hükûmet’in hazırladığı tonaj vergisi taslağını inceleyen Nautilus ve SSA, var olan tasarının vergi avantajından yararlanmak için İsviçre Bayrağı taşıma zorunluluğu olmadığını söyleyerek tasarıyı reddettiğini belirtti.

Nautilus ve SSA, denizcilik nakliyesinin doğrudan bağlı olduğu taşımacılık sektörünün, çıkacak tonaj vergisi avantajını sömürmesinin engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Uzmanlar ve sivil toplum örgütleriyle iletişimde olduğunu söyleyen Nautilus, gemicilik ve ürün ticareti arasında kesin bir ayrım yapıldığında tonaj vergisi teklifini kabul edeceğini bildirdi.

gCaptain

Bunu Paylaşın