İsveç, FETÖ firarisi Bülent Keneş’in Türkiye’ye iadesini reddetti

MDN İstanbul

İsveç Yüksek Mahkemesi, Türkiye’nin 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde yer almakla suçladığı Today’s Zaman gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş ile ilgili iade talebini reddetti.

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu Keneş’in iadesi, Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması için açıkladığı şartlar arasındaydı. Fransız Haber ajansı AFP’ye göre mahkeme, Keneş’in iadesini, ‘çeşitli engeller’ nedeniyle durdurma kararı aldı. Mahkeme “Keneş’e yönelik suçlamaların siyasi olmasını” ve “Keneş’in İsveç’te mülteci statüsüne sahip olmasını” kararına gerekçe gösterdi.

Bakan Çavuşoğlu, İsveçli mevkidaşını ağırladı

Keneş’in en az bir yıl hapis cezası alma gerekçesi

Mahkemeden yapılan açıklamada, iade talebinin karşılanması için şüphelinin bir yıl ya da daha fazla hapis cezası alması gerektiği, Keneş için bu şartın oluşmadığı belirtildi.

Erdoğan gündeme getirmişti 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Kasım’da İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “FETÖ’den İsveç’te olan Bülent Keneş’in, bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için önem arz ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

Bülent Keneş, Today’s Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olduğu dönemde Twitter’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesi ile 10 Ekim 2015’te tutuklandı, 4 gün sonra tahliye edildi. 15 Temmuz 2016’da darbeye teşebbüsten hakkında yakalama çıkarıldı.

Bunu Paylaşın