“İstanbul Kanalı iptal edilmeli”

MDN İstanbul

‘Çılgın Proje’ olarak ilan edildiğinden bu yana kamuoyu ve bilimsel çevreler tarafından gerek ekonomik gerekse de ekolojik olarak ortaya çıkaracağı muhtemel yıkımlar nedeniyle sürekli eleştirilmesine rağmen hükümet tarafından ısrarla gerçekleştirileceği belirtilen İstanbul Kanalı hakkında bir değerlendirme yazısı daha paylaşıldı.

Eski Denizcilik Müsteşarı Dr. Mustafa Korçak, İstanbul Kanalı hakkında değerlendirmelerde bulunduğu bir yazı ve sunum yayımladı.

Değerlendirmesinde İstanbul Kanalı’nın ilgili çevreler, ve bilim adamları tarafından tartışılamadığını belirten Korçak, projenin fizibilitesi (yapılabilirlik raporu) ortada olmadığı için kârlılığın, iç kârlılığın, istihdama etkisinin, döviz ikâmesinin veya döviz getirisinin, başabaş noktasının ve geri ödeme süresinin belli olmadığını belirtiyor.

İlginizi çekebilir:    ‘Elimizdeki kozların farkında olmalıyız’

İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerin yüzde 80’inin Kanal’dan geçirilmesi yönünde belirlenen hedefin gerçek dışı olduğunu aktaran Korçak, bunun gerçek dışı ve mümkün olmadığı gibi uluslararası hukuka da aykırı olduğunu anlatıyor.

İstanbul Kanalı Marmara Denizi’ne döküldükten sonra oluşacak kimyasal oşinografinin ve Marmara Denizi’nin geleceğinin incelenmediğini söyleyen Korçak, ortaya çıkacak olan hidrojen sülfür (H2S) ve benzeri gazların yaratacağı olumsuz etkilerin ve bu konudaki diğer bilimsel öngörülerin gelecekte Marmara Denizi için felakete sebep olacak şekilde olduğunun altını çiziyor.

Korçak’ın konu ile ilgili açıklaması;

İstanbul Kanalı ile ilgilenenlere, bütün yetkililere ve ülkemizin geleceği için kendini sorumlu hissedenlere arz ediyorum:

Anadolu’nun bir köyünden, dokuz kardeşten birisiyim. Lise ve üniversiteyi yatılı okudum. Bana bu imkânı sağlayan Aziz ve Büyük Milletime herkesten fazla ölene kadar borçluyum.

Kanal İstanbul (doğrusu İstanbul Kanalı’dır) hakkında bugüne kadar birçok kurum ve kişi görüşlerini belirttiler. Hepsinin eksik ve/veya yanlışları vardı. Türk Boğazları ile ilgili her türlü uygulamayı yapan kurumun başında 1999-2002 arasında Müsteşar olarak görev yaptım. Bu süre içinde; Boğazlar Gemi Trafik Sistemi -VTS (Radar Projesi) ihalesi ve yapımı, şamandıra ve fenerlerin yenilenmesi, kurtarma botları ve römorkörlerin tamamlanması gerçekleştirilmiş, ABD İkiz Kuleleri’nin sabotajından sonra Türk Boğazları’nda yeni tedbirler alınmıştır. Bilgi birikimim ve tecrübelerimin ışığında İstanbul Kanalı hakkında hazırlamış olduğum sunum ve bu projenin Ülkemiz yararına olmayacağı neticesinden hareketle iptal edilmesi gerektiği nedenleriyle bir yazı ile ortaya konmuştur.

Böyle önemli projelerde belli bir dönem uygulayıcısı olarak fikrimize başvurulacağını zannediyordum. Bedava bilginin kıymeti yokmuş. Aykırı görüşlere kapalı bir ortam meydana gelmiştir. Hâlbuki Kuran-ı Kerim’de İstişare, Müşavere ile ilgili; Al-i İmran 159, Şura 38 ve Nemi 32 ayetleri vardır. Hatta 27 Nemi 32 de “Dedi ki: ‘Ey ileri gelenler! Bana bu işimde düşüncenizi söyleyin. Sizin katılımınız olmadan kesin bir karar verecek değilim,” denmektedir. Yani önemli konular inada bindirilemez. Tarih önünde Milletime karşı olan sorumluluğumu yerine getirmek ve eşime, çocuklarıma, torunlarıma kısaca birlikte çalıştığım beni tanıyan güzel insanlara olan görevimi yapmış olmak için de sesleniyorum.

Buradan; Denizciliğe Müsteşar olarak atanmamda takdiri ve imzası olan Sayın Dr. Devlet Bahçeli Bey’e projenin bir daha gözden geçirilmesini arz ediyorum. Siyasi yönden bir şey söylemek haddimiz değildir. Bu projeye siyaseten bakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Kitabımın önsözünü imzalayan ve beni 1971’den beri tanıyan ‘Devlet Abimiz’den bunu talep ediyorum.

Ayrıca bizden sonra Müsteşarlık görevini üslenen sonra Milli Savunma, Milli Eğitim Bakanlığı ve TBMM Başkanlığı yapmış olan hem denizci hem de deniz hukukçusu Sayın İsmet Yılmaz Bey ile Hollanda’da birlikte master yaptığımız ve uzunca süre Bakanlık yapan, su konusunda ülkemizin duayenlerinden Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey’i bu proje hakkında görüşlerini açıklamaya davet ediyorum. Konusunu bilen önemli iki otorite olarak görüşleriniz herkese ışık tutacaktır.

Bu konuda hangi makam isterse gelip görüşlerimi sunmaya hazırım.

Dr. Mustafa Korçak’ın İstanbul Kanalı hakkındaki görüşlerinin yer aldığı yazı

Dr. Mustafa Korçak’ın İstanbul Kanalı hakkındaki sunumu

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın