İstanbul Boğazı’ndan dev platform geçiyor

MDN İstanbul

Fotoğraf: Ela Erdönmez
İstanbul Boğazı’ndan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlü’ğüne ait romörkörler eşliğinde bir petrol platformu geçiyor.

Marine Traffic’te yer alan verilere göre Panama bayraklı GSP SATURN isimli petrol platformu Romanya’nın Köstence Limanı’na doğru ilerliyor.

GSP SATURN, 5235 groston ağırlığa, 52,46 metre uzunluğa ve 49,39 metre genişliğe sahip. 1986 yılında inşa edilen platform 91 metre derinliğe kadar sondaj yapabiliyor.

Platformun Beylerbeyi yakınlarından geçmesi, platformun sürüklendiği anlamına gelmiyor. Yüksekliği 54 metrenin üzerinde olan deniz araçları ve platformlar özel izne tabidir. Yükseklik nedeniyle geçişi tehlikeli olan gemiler ve platformlar derinliğin daha fazla olması sebebiyle Beylerbeyi kıyılarına yönlendirilirler. Kandilli-Beylerbeyi arasında kuzey-güney yönünde yaşanan şiddetli akıntıya karşı geçişler Kıyı Emniyeti gözetiminde gerçekleştirilir.

GSP SATÜRN platformunun ayaklarının tabana çekilmesi ile gerçekleştirilen geçiş akıntı sebebiyle büyük risk taşımasına rağmen Kıyı Emniyeti ekiplerinin desteğiyle başarıyla tamamlandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın