İsrail-İran çatışması kızışıyor

MDN MEDIA

İran’ın casus gemisi Behshad, Aden Körfezi’nden ayrılarak ülkesine doğru yola çıktı ve geminin Kızıldeniz deniz güvenliği krizinde oynadığı iddia edilen rol böylelikle sona ermiş oldu

Behshad 2021 yılında Kızıldeniz’e konuşlandırılmıştı ve analistler geminin Devrim Muhafızları’nın Yemen’deki operasyonları için bir hazırlık noktası ve komuta merkezi olarak hizmet verdiğini düşünüyordu. Geminin, Kasım ayından bu yana ticari gemilere füze ve drone saldırıları düzenleyen Yemen’deki Husi isyancılara hedefleme bilgisi ve istihbarat sağladığından şüpheleniliyor. Husi saldırılarının yoğunluğu ve yeri Behshad’ın Aden Körfezi’ndeki hareketlerini takip etmesi geminin gelişinde artmış ve ayrılışında azalmasıbu şüpheleri güçlendirmişti.

İran, Behshad’ın gizli askerî operasyonlarda herhangi bir rolü olduğu iddialarını reddetti ve geminin operasyonlarının tamamen korsanlıkla mücadele misyonları için olduğunda ısrarcı bir tavır sergilemeye devam ediyordu.

Behshad’ın Yemen’deki operasyon sahasından ayrılması, İsrail ile İran arasındaki düşmanlıkların keskin bir şekilde tırmandığı bir döneme denk geldi. İsrail güçleri 1 Nisan’da Şam’da düzenledikleri bir hava saldırısında yedi Devrim Muhafızı subayını öldürmüş olabilir ve İran da İsrail topraklarına 300 insansız hava aracı ve füze fırlatarak misilleme yaptı. Bu saldırıların -kısmen ABD’nin yoğun desteği sayesinde- neredeyse tamamı başarısız oldu ya da düşürüldü ve sadece bir yaralanma rapor edildi. İsrail bu karşı saldırıya Perşembe gecesi İran’a ait bir askerî tesisi vurarak misilleme yaptı; İran ise saldırının gerçekleşmediğini ve herhangi bir hasar olmadığını iddia etti.

Bu arada Behshad, AIS sinyaline göre İran’ın Bandar Abbas kentinde güvenli bir yere ulaştı. Gemi, 2021 yılında Kızıldeniz’de şüpheli bir İsrail saldırısında hasar gören öncülü Saviz yük gemisinin kaderinden kurtulmuş görünüyor.

Maritime Executive

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın