İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Ankara’ya geliyor

MDN İstanbul

İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle 9-10 Mart’ta Türkiye’yi ziyaret edecek. Herzog’un ziyareti, 14 yıl sonra İsrail’den cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olacak.

İsrail Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Herzog, Erdoğan’ın davetiyle Türkiye’ye gelecek. Herzog, resmi ziyaretine Ankara’dan başlayacak ve Erdoğan’la görüşecek. Herzog, İstanbul’da da Türk Yahudi Toplumu üyeleriyle bir araya gelecek. Açıklamada, Herzog’un cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından Erdoğan’ın kutlama telefonuyla iki ülke arasındaki kopuk diyaloğun başladığı bildirildi. Ziyaret, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşmenin ilk somut göstergesi olarak tanımlanıyor.

Ziyaret ile İsrail’in bugüne dek olumlu sinyal vermediği büyükelçilik seviyesindeki ilişkinin gündeme gelmesi ve enerji işbirliğinin ön plana çıkması bekleniyor.

İsrail’den Türkiye’ye cumhurbaşkanı düzeyinde son ziyaret, 12 Kasım 2007’de Şimon Peres tarafından yapılmıştı. İki ülke arasındaki ilişkiler 2010’daki Mavi Marmara kriziyle kopmuş, 2016’da normalleşmiş ve karşılıklı büyükelçiler atanmış ancak 2018’de ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararının ardından Türkiye, 2018’de büyükelçisini Ankara’ya çağırmış, İsrail’in Ankara’daki büyükelçisinin de ülkesine dönmesini istemişti. O tarihten bu yana diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesinde sürdürülüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın