İspanya’da yüzer hidrojen laboratuvarı

MDN İstanbul

İspanyol feribot operatörü Baleària, limanda bağlıyken ve yanaşma sırasında kirlilikten arındırılacak ve yeşil hidrojen birleşimine yönelik deneylerler yapılacak ilk elektrikli yolcu ve kargo feribotunun inşası için bir proje başlattı.

İbiza-Formentera rotasında kullanılması planlanan ve daha eko-verimli ve sürdürülebilir bir yolculuğu teşvik etmeyi amaçlayan feribot, aynı zamanda yeşil hidrojen kullanımı için bir test laboratuvarı da içerecek olan yeni bir konsept.

Baleària, Vigo’daki Armón tersanesinde inşa edilecek olan yeni gemi, şebekeden şarj edilebilir elektrik pillerinin montajı sayesinde İbiza ve Formentera rıhtımlarında giriş, çıkış ve konaklama sırasında sıfır emisyona sahip ilk gemi olacağını iddia etti.

Gemide kullanılacak olan dizel-elektrikli tahrik sistemi, limanda akü kullanımına izin verecek ve tahrik performansını iyileştirerek emisyonu, gürültüyü ve bakım ihtiyacını azaltacak.

İlginizi çekebilir:    Hidrojene yapılan yatırımlar giderek artıyor

Pityusic Adası’na ulaşımı bir saatte tamamlayacak olan feribot, bu rotada faaliyet gösteren diğer gemilere kıyasla sera gazı emisyonlarını yüzde 80 oranında azaltarak limanlarda ve çevre bölgelerdeki hava kalitesini iyileştirecek.

Feribotun, 350 yolcu ve 14 kamyona kadar taşıma kapasitesi bulunacak. Geminin boyu 83 metre uzunluğunda, eniyse 15 metre genişliğinde olacak ve 12,5 knot hızla seyredebilecek.

Gemi çift taraflı olarak çalışacak, bu da limanlardaki gemiye bindirme ve boşaltma operasyonlarını ve manevraları hızlandıracak.

Yeşil hidrojen laboratuvarı
Feribotta, mevcut olanların içindeki en büyük sıkıştırılmış hidrojen yakıt hücresiyle gemideki elektrik tüketimi için kullanılabilecek daha eko-verimli enerjinin üretimi için bir pilot deney çalışması yürütülecek.

Elektrikli feribotun 2023 yazında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın