İsmail Demir’den denizaltı müjdesi

MDN İstanbul

Haber Global’de yayımlanan Kayıt Altında Özel programına konuk olarak katılan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Türkiye’nin geliştirdiği savunma sanayi ürünlerindeki güncel gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Canlı yayında Türk savunma sanayinin öne çıkan ürünleri hakkında bilgiler veren ve ambargoların yerli ürün geliştirmeye olan olumlu katkılarından bahseden Demir deniz savunma ürünlerine de geniş kapsamda değindi.

Silahlı insansız deniz araçlarının önemli olan ve üzerlerine konulması gereken kabiliyetler olduğunu dile getiren Demir, “İlk haliyle de kullanılabilir ama üzerine yeni bir şeyler koymak daha büyük bir heyecan. Ekosistemi bir piramit gibi düşünürseniz genelde vakıf şirketlerinin bizim bütün projelerimizde çok keskin şartlar var. Bir projenin yüzde 80’ini ben yapayım, kabul etmiyoruz, bölüştürülmeli. Dünya çapında hizmet veren şirketler oluşturmayı amaçlıyoruz. Endüstriyel etkinliği, programımız alt yüklenici olan şirketleri değerlendirme ve çok kaliteli iş yapan global şirketlerin, o iş kolundaki şirketlerin gözü kapalı değerlendirme sisteminden geçebileceği bir seviyeye gelsinler istiyoruz” dedi.

‘Yakında devasa gemiler filoya girecek’
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girecek olan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu ve F-35 krizi hakkında da konuşan Demir, “Anadolu için aslında F-35’in B versiyonları sadece fikirdi aslında. Operasyonda F-35’ten daha pahalı bir uçak. Dikine iniş kalkış yapabilen. Anadolu gemisi helikopterler olacak içinde. Onu düşünürken SİHA neden olmasın sorusu gündeme geldi. Bayraktar’la konuşmamız sırasında çalışmaya karar verdiler. ANKA’dan hızlıca bir dönüşüm yapılarak yeni bir uçak çıkarıldı mesela. Bir jet uçağı kadar hızlı olmayacak ama kendilerine göre avantajları olacak. SİDA’ları da katalım ona. Bu bir güç çarpanı oluşturur. O açıdan Anadolu’yu bekliyoruz, büyük bir gemi ve filoyla birlikte hareket edecek. Lojistik gemiler olacak ayrı. Denizde ikmal gemimiz var, o da hemen hemen Anadolu boyutunda. Yakında devasa gemiler filoya girecek” diye konuştu.

DENİZALTI

Milli Muharip Uçakların iniş kalkış için planlanmadığını söyleyen Demir, “İniş kalkış kabiliyeti Hürriyet için söz konusu. SİHA’larla bu geminin neler yapabileceğini artık bizleri izleyenlerin hayal dünyasına bırakıyorum. Uçak gemisi denildiğinde çok çeşitli opsiyonlar var. Devasa bir uçak gemisi ya da küçük bir gemi. üzerine koyacağınız gemiyle ilgili çok uzun boylu düşünmeniz gerekiyor. Çeşitli versiyonlar var. Bizim Anadolu boyutu… Bir güç aktarma sistemi, gücü transfer ediyorsunuz bir yerden bir yere. Bizim klasik anlamda bir uçak gemisi masraflarını düşündüğümüzde kendimizin üretmesi çok daha mantıklı görünüyor. Durdukları yerde para yiyorlar” ifadelerini kullandı.

Demir’den denizaltı müjdesi
Milli denizaltı projesi hakkında da konuşan Demir, “Tasarım yine Almanya’dan çalışılan bir konu. Milli denizaltı projeleri çizim aşamasında. Ama her şeyi bir anda yapalım kadar önceliklendirme sıralamasına göre kaynaklarımızı harcamamız lazım. Şu anda yapabiliriz” dedi. Yerli teknolojilerde ilk ürünü geliştirdikten sonra türevlerini oluşturmanın artık daha kolay olduğunu söyleyen Demir bu nedenle Roketsan tarafından geliştirilen millî gemisavar Atmaca güdümlü füzesinin denizaltılardan fırlatılan bir versiyonunun üretilmesinin de mümkün olduğunu belirtti.

MİLGEM çok ilgi gördüğünü vurgulaya Demir, “Ukrayna için benzerini yapıyoruz. Gerek özel sektör gerek devlet şirketlerimiz pazarlamayı yapıyor. İlgi çeken bir sistem. Diğer sektörlerimizi de tetikleyen bir proje olma yolunda. bakın, bize rakip olma durumundaki ülkeler büyük bir şirketle geliyor masaya, bizimkilerin de çeşitli tersanelerimiz var, onların ayağına basar şekilde teklif vermesini istemiyoruz” dedi.

Haber Global

Bunu Paylaşın