İsmail Demir: Üç millî fırkateyn eş zamanlı üretilecek

MDN İstanbul

Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ilk Türk fırkateyni TCG İstanbul’un devamı olan üç fırkateyn için çalışmaların başladığını bildiren Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, MİLGEM Projesi’nin seyri ve İ sınıfı fırkateynlerin inşası ile ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığımız MİLGEM Projesi kapsamındaki haberi doğrulayan nitelikte açıklamalarda bulundu.

Demir, üç İ Sınıfı Fırkateyn Tedariki Projesi’nin Anadolu, Sedef, Sefine, TAİS Ortak Girişimi Ticariİşletmesi ve STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ İş Ortaklığı ile yapılmasının karalaştırıldığını kaydetti.

Proje kapsamında iş ortaklığında yer alan Anadolu, Sedef, Sefine tersanelerinin her birinin eş zamanlı bir adet İ sınıfı fırkateyni inşa etmesinin planlandığını belirten Demir, son yıllarda hem yurt içinde hem de yurt dışında gerçekleştirilen askeri gemi projeleri sonucu özel sektör tasarım ofisleri/tersanelerinin, askerî gemi tasarım ve inşasında oldukça ilerleme kaydettiğini söyledi.

İ sınıfı fırkateynlerin özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilmesinin sağlayacağı faydaların altınıçizen Demir, “Gemilerin inşasının, sürdürülebilir bir askeri gemi inşa sanayisi oluşturabilmek içinözel tersanelerin üretici sıfatıyla yer aldığı bir modelle yürütülmesinin uygun olduğu değerlendirildi.

Bununla birlikte, bu modelle üç gemi için teslim süresinde avantaj sağlanacak, askeri gemi inşasında özel sektör tersanelerinde bilgi ve tecrübe birikimi tutulacak ve pekiştirilecek, sektörün yetenek bazlı büyümesi ve sürdürülebilirliği desteklenecek, ihracat potansiyeli yüksek nitelikli bir ürün ortaya konulacak, ölçek ekonomisine katkı sağlanacak.

Üç geminin 36 ayda teslimi planlanıyor. İ sınıfı fırkateynlerin ilki TCG İstanbul’da yerlilik oranı yüzde 75 seviyesinde bulunmakta. Bununla birlikte projede 80 civarında, büyük çoğunluğu yerli alt yüklenici görev alıyor. Projede çalışan toplam firma sayısı ise yaklaşık 200” dedi.

Yakın hava savunma sistemi Gökdeniz, üç boyutlu arama radarı Cenk, atış kontrol radarı Akrep, aydınlatma radarı, torpido kovanı, Millî Dikey Atım Sistemi MİDLAS, Hisar-D gibi milli çözümlerin konfigürasyona dâhil edildiğini söyleyen Demir, “Proje kapsamında yürütülecek çalışmalar ve yeni yerli çözümlerin kullanılmaya başlanmasıyla millî gemilerde yer alan sistem ve alt sistemlerdeki yerlilik oranı daha da artacak” ifadelerini kullandı.

Bunu Paylaşın