İskandinavlardan hidrojen yatırımı

MDN İstanbul

Hidrojen yakıtla çalışan dünyanın en büyük ve güçlü feribotunu inşa etmeyi planlayan Norveç ve Danimarka, ortak geliştirdikleri proje için AB finansmanından fon istedi. Feribotun 2027 yılına kadar Kopenhag-Oslo hattında hizmete alınması planlanıyor.

DFDS ve Ørsted şirketlerini bir araya getiren proje, Oslo ve Kopenhag arasında bin 800 yolcu taşıma kapasitesine sahip bir feribot inşasını içeriyor. Europa Seaways adı verilecek olan gemi, seferlerini yürütürken gücünü emisyonsuz hidrojen yakıt hücrelerinden sağlayacak.

Gemide kullanılacak hidrojen açık deniz rüzgar enerjisi kullanılarak Danimarka’da üretilecek ve bu sayede fosil yakıtlardan üretilen gri ya da mavi yerine tamamen yeşil hidrojen olarak.

Projenin aynı zamanda, 13 binden fazla binek otomobili trafikten çıkartarak her yıl 64 bin ton CO2 emisyonunu önleyeceği heasaplandı.

Europa Seaways, 48 saat sürecek olan gidiş-dönüş yolculuğunda 380 binek araç ve 120 adet kamyon taşıyabilecek. Gemi, bu yükleri taşıyabilmesi için mecvut hüm tahrik sistemlerinden daha güçlü olan 23 megawatt’lık bir yakıt hücresinden faydalanacak.

İşletmesi DFDS tarafından yürütülecek olan geminin yeşil hidrojenini Ørsted sağlayacak. Şirket, daha önce gemiler ve uçaklar için yeşil yakıtlar üreteceği yeni rüzgar çiftlikleri kuracağını açıklamıştı.

DFDS, halihazırda üretilmiş böyle bir gemi bulunmadığını ve feribotu suyla buluşturabilmeleri için kamu parasına ihtiyaçları olduğunu belirtti. Danimarkalı şirket ayrıca, AB’nin 10 milyar euro’luk inovasyonu fonuna başvuruda bulundu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın