İranlı tanker rotasını değiştirdi

MDN İstanbul

İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri Komandoları, AB yaptırımlarını ihlal ettiği ve Suriye’ye petrol kaçakçılığı yaptığı iddiası ile ADRIAN DARYA-1 gemisine, 4 Temmuz Perşembe günü Cebelitarık Boğazında el koymuştu. Bölgenin Yüksek Mahkemesi tarafından geçen hafta geminin serbest bırakılmasına karar verildi ve ADRIAN DARYA-1 pazar günü Cebelitarık’tan ayrılarak Yunanistan’ın Kalamata Limanı’na doğru intikal ettiğini AIS(Otomatik Tanımlama Sistemi)’den yayınlamıştı.

Kalamata Limanı, ADRIAN DARYA-1 özelliklerine sahip bir gemiyi limanda barındıramayacak kadar küçük ve Liman’da petrol boşaltma/doldurma işleminin gerçekleştirileceği rafineri veya ham petrol boşaltma tesisleri de bulunmamakta. Bu durumdan dolayı geminin varış limanının Suriye veya farklı bir yer olması ile birlikte yükün, denizde gemiden gemiye transferi ile boşaltılması konusunda spekülasyona yol açmaktaydı.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis geçen hafta Perşembe günü, Fransa’nın 24 TV adlı kanalına verdiği demeçte, “Kara Liste” de yer alan İran’a ait ADRIAN DARYA-1 adlı tankerin AIS’teki bilgilerin aksine Yunanistan’ın Kalamata Limanı’na doğru ilerlemediğini ve limana yanaşmak için hiçbir talepte bulunmadığını belirtmişti.

Amerika Birleşik Devletleri Yetkilileri, herhangi bir sivil denizcilik müttefikinin ADRIAN DARYA-1 veya yüküne kazara bile olsa dokunmaktan kaçınması gerektiği konusunda başka bir uyarıda bulundu.

ADRIAN DARYA-1, rotasını Mersin Limanı’na çevirdi

ADRIAN DARYA-1, AIS üzerinde Yunanistan’ın Kalamata Limanı olarak görünen varış limanını, MERSİN olarak değiştirerek bu konu hakkındaki spekülasyonlara son verdi.

Gemi trafiği takip sitesi Marine Traffic’e göre, tanker şu anda Akdeniz’de Sicilya’nın güneyinde bulunuyor. Geminin mevcut hızına göre, tankerin 31 Ağustos’ta Mersin’e yanaşması öngörülüyor ancak Mersin Limanı, ADRIAN DARYA-1 özelliklerinde bir gemi için yeterli derinliğe sahip değil.

Türk yetkililerden rota değişikliğiyle ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Bunu Paylaşın