İran sahte uçak gemisi inşa etti

MDN İstanbul

İran’ın güney kıyılarında yangın tatbikatlarında kullanılması amacıyla üretildiği düşünülen bir uçak gemisi maketi görüldü.

ABD Donanması’nın dünya petrolünün yüzde 20’sinin geçtiği dar Hürmüz Boğazı’nı kontrol etmek için rutin olarak Basra Körfezi’nde görevlendirdiği Nimitz Sınıfı uçak gemilerinin bir replikası olan gemi, Associated Press (AP) tarafından Maxar Technologies’e ait uydu fotoğraflarından tespit edildi.

İranlı yetkililer tarafından henüz doğrulanmasa da replikanın liman kenti Bender Abbas’ta görülmesi, İran Devrim Muhafızları’nın 2015 yılında sahte bir uçak gemisini 100’den fazla sürat motoru ile makineli tüfek ve roket ateşleyerek patlattığı Great Prophet 9. Tatbikatı’nı hatırlattı.

Uydu fotoğraflarından yola çıkılarak kopya geminin ölçüleri hesaplandı. Yaklaşık 200 metre uzunluğa ve 50 metre genişliğe sahip olduğu tahmin edilen geminin güvertesine 16 adet uçak maketi olduğu görülüyor. Gerçek bir Nimitz Sınıfı uçak gemisi ise 300 metre uzunluğa ve 75 metre genişliğe sahip.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın