İngiltere’den yeşil nakliye raporu

MDN İstanbul

İngiltere’de hazırlanan bir rapor yerel denizcilik sektörünün karbondan arındırılması ve önümüzdeki otuz yıl içinde net sıfıra ulaşılması için gerekli çalışmalar kapsamında 75 milyar dolarlık yatırım gerektiğini ortaya koydu.

Birleşik Krallık Yurtiçi Nakliye: Net Sıfır Yatırımı Harekete Geçirme başlıklı rapor, Londra merkezli Üniversite Denizcilik Danışmanlık Hizmetleri (UMAS) ve Lloyd’s Register’ın (LR) desteğiyle Marine Capital Ltd tarafından hazırlandı. Rapor, kurumsal yatırımcıların, İngiltere’nin yurtiçi denizcilik sektörünün yüzyıl ortasında karbondan arındırma hedeflerini gerçekleştirmesi için gerekli olacak yeni sermaye kaynaklarını sağlamada kilit bir rol oynayabileceği sonucuna varıyor.

Çalışma, net sıfıra giden yolu finanse etmeye yardımcı olabilecek kurumsal yatırımın kilidini açmak için uygun hükûmet desteğinin gerekli olduğunu vurguluyor. Çeşitli gemi türleri, armatörler, operatörler, limanlar ve terminallerden oluşan Birleşik Krallık denizcilik sektörünün çok çeşitli doğası, ülkenin denizde karbondan arındırma çabasının önünde önemli zorluklar olarak öne çıkıyor.

Raporun, İngiltere’nin yurt içi denizcilik sektörüyle ilgili şimdiye kadarki en kapsamlı çalışma olduğu söyleniyor. Raporda yer alan bulgular ve tavsiyeler, Birleşik Krallık Hükûmeti’nin Temiz Denizcilik Planı’nın ilerlemesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir .

Küçük gemilerin emisyon payı yüksek

Rapor, sektördeki vaka incelemeleri aracılığıyla, orantısız şekilde büyük bir emisyon payının nispeten küçük bir gemi alt sektöründen geldiğini ortaya koyuyor ve bu da hedeflenen önlemler için bir potansiyel ortaya koyuyor. Örneğin, feribotlar ve Ro-Ro gemileri, gemilerin yüzde 10’unu, ancak iç hatlar ve kısa mesafeli deniz filolarından kaynaklanan emisyonlar ise yüzde 50’sini oluşturuyor.

Açık deniz hizmet gemileri incelendiğindeyse, Birleşik Krallık açık deniz rüzgâr sektöründeki planlı genişlemesi göz önüne alındığında, bu sektöre hizmet veren gemilerin de karbonsuzlaştırma girişimleri için iyi adaylar olduğu belirtiliyor.

En büyük engel belirsizlik

Şu anda yeni gerekli fon kaynaklarına erişimi önündeki engeller arasında temiz yakıtlara yönelik gelecekteki talep ve arz konusundaki belirsizlik, politika geliştirme ve uygun bir düzenleyici ortam konusundaki netlik eksikliği ve finansmana sınırlı erişim yer alıyor. Birlikte 80 trilyon dolardan fazla varlığı temsil eden kurumsal yatırımcılar uygun bir finansman kaynağı olabilse de mevcut belirsizliklerin bazılarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için devlet desteği oldukça önemli görülüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın