İngiltere’den nükleer denizaltılara 10 milyar avro’luk yatırım

MDN İstanbul
  • |
The guided-missile submarine USS Georgia transits the Atlantic Intercoastal Waterway to Naval Submarine Base Kings Bay, Ga. The submarine is returning from pre-deployment testing.

İngiltere Başbakanı Andy Burnham, ülkenin savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla nükleer tahrikli dört yeni denizaltının inşası için 8,4 milyar sterlinlik (yaklaşık 10 milyar avro) yatırım yapılacağını açıkladı. Burnham, yatırımın hem İngiltere'nin nükleer caydırıcılığını artıracağını hem de ülke genelinde 47 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirtti.

Başbakan Burnham'ın çarşamba günü, İngiltere'nin kuzeybatısındaki Barrow-in-Furness kentinde bulunan savunma şirketi BAE Systems tersanesini ziyaretinde duyuracağı yatırım, ülkenin mevcut Vanguard sınıfı denizaltılarının yerini alacak dört Dreadnought sınıfı nükleer denizaltının inşasını kapsıyor.

Downing Street tarafından paylaşılan konuşma metnine göre Burnham, “Barrow'da inşa edilecek denizaltılar önümüzdeki onlarca yıl boyunca İngiltere'yi koruyacak ve çıraklar da dahil olmak üzere 47 bin kişiye istihdam sağlayacak” ifadelerini kullanacak. Yatırım, eski Başbakan Keir Starmer döneminde planlanan “UK Defence Nuclear Enterprise” programının dördüncü aşamasını finanse edecek. Ancak Burnham, projeyi yalnızca savunma harcaması olarak değil, aynı zamanda bölgesel kalkınma ve genç istihdamını destekleyen bir ekonomik program olarak sunuyor.

İlginizi çekebilir:

QatarEnergy’den tedarik hamlesi

Hükümetin hedeflerine göre 2035 yılına kadar yaklaşık 22 bin çıraklık sözleşmesi imzalanacak.

Toplam 8,4 milyar sterlinlik yatırımın 5,9 milyar sterlini ana yüklenici BAE Systems'a aktarılacak. Kalan 2,5 milyar sterlin ise tamamı İngiltere'de faaliyet gösteren yaklaşık 6 bin küçük ve orta ölçekli işletme arasında dağıtılacak.

Kaynakların Barrow'un yanı sıra Bristol ve Plymouth'un da aralarında bulunduğu dokuz şehirdeki üretim tesisleri, araştırma laboratuvarları ve teknoloji hizmetlerine yönlendirilmesi planlanırken, projede Londra'nın önemli bir pay almayacağı belirtiliyor.

Askeri açıdan bakıldığında ise yeni Dreadnought sınıfı denizaltılar, 2030'dan itibaren mevcut Vanguard filosunun yerini alacak. Her bir denizaltı, 12 adede kadar Trident II D5 nükleer başlıklı balistik füze taşıyabilecek. Sınırsız menzile sahip bu füzeler, denizaltının bulunduğu konumdan bağımsız olarak dünyanın herhangi bir noktasındaki hedefleri vurabilecek.

Yeni denizaltıların ayrıca mevcut filoya kıyasla daha sessiz, daha yüksek manevra kabiliyetine sahip ve bakım ile onarım açısından daha verimli olacağı belirtiliyor.

Burnham, kendisinden önce görev yapan Muhafazakâr ve İşçi Partili başbakanlarla benzer şekilde, Birleşik Krallık'ın nükleer caydırıcılığının güçlendirilmesini stratejik öncelik olarak görüyor. Denizaltılar ise, kara konuşlu füze sistemleri ve stratejik bombardıman uçaklarına kıyasla tespit edilmesi ve etkisiz hale getirilmesi daha zor olduğu için “nükleer üçlü”nün en etkili unsuru olarak değerlendiriliyor.

Bunu Paylaşın