İngiltere Türkiye’den iki şirkete Rusya ticareti nedeniyle yaptırım uyguluyor

MDN Editör

İngiltere yeni kararlarıyla Rusya ile ticari ilişkilerini sürdüren kuruluş ve kişilere ciddi yaptırımlar uygulayacağını açıkladı


İngiltere, Dubai merkezli tanker üreticisi Fractal Marine şirketini Rusya ile ticareti sürdürdüğü için kara listeye aldı.

Fractal, Rus petrolünü taşımak için pazara katılan tek Avrupalı girişimdi ve yaptırımlar başladığında faaliyetlerine devam etmek konusunda ısrarcı oldu.

G7, Rus tanker ticaretine tavan fiyat baskısı uygularken, merkezde deniz ticareti yer alıyor.

İngiliz Hükûmeti, Ukrayna’nın işgalinin ikinci yıldönümü münasebetiyle 22 Şubat 2024 tarihinde aldığı tedbirler kapsamında hedef aldığı 50’den fazla kişi ve şirket arasında Fractal’a da yer verdi.

Fractal, iki Türk denizcilik şirketiyle birlikte “Putin’in gölge filosunun bir parçası olarak Rus enerji sektöründe” faaliyet gösterdikleri için suçlanıyor.

Birleşik Krallık yaptırım listesinde Fractal’ın “Rusya Hükûmeti için stratejik öneme sahip bir sektörde, yani Rus enerji sektöründe faaliyet göstererek Rusya Hükûmetinden bir menfaat elde ettiği ya da Rusya Hükümetini desteklediği” belirtiliyor.

Kararı açıklayan Dışişleri Bakanı David Cameron, “Uluslararası ekonomik baskımız Rusya’nın bu yasadışı işgali göze alamayacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullanırken, açıklamasının devamında “Yaptırımlarımız Putin’i, mücadele ettiği savaşı finanse etmek için çaresizce ihtiyaç duyduğu kaynaklardan mahrum bırakıyor” dedi.

Fractal, G7 düzenleyicilerinden herhangi biri tarafından vurulan ilk önemli Avrupalı oyuncu olarak karşımıza çıkıyor.

Fractal, Rus ham petrolünü taşıyan diğer şirketlere kıyasla daha açık bir şekilde faaliyet gösteriyor ve Aralık 2022’de uygulamaya konulan tavan fiyat rejimi dahilinde hareket ettiğini söylüyor.

VesselsValue tarafından, piyasa değeri 925 milyon dolar olan 28’i tanker olmak üzere 44 geminin işletmecisi olarak listelenen ve hızla büyüyen İstanbul merkezli Beks Gemi İşletmeciliği de yaptırım listesine alındı.

Ali Bekmezci liderliğindeki firmanın tanker filosu Haziran 2021’den itibaren ikinci el piyasasında sıfırdan inşa edildi. Şirketten henüz konu hakkında bir yorum gelmedi.

İkinci bir Türk şirketi olan Active Denizcilik de İngiltere tarafından kara listeye alındı. Türk sanayici Ali Umur tarafından yönetilen şirket, Equasis tarafından 13’ü tanker olmak üzere 17 geminin yöneticisi olarak listeleniyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Rusya’nın kötü niyetli gemicilik faaliyetlerini ve G7 ortaklarıyla birlikte İngiltere tarafından uygulanan petrolle ilgili yaptırımların etkisini yumuşatmak için Rusya tarafından kullanılan münferit ‘gölge filo’ gemilerini hedef almak üzere mevcut yetkilerimizi güçlendirmeye hazırlanıyoruz”

“Bu hafta mevcut petrol fiyat sınırını güçlendirecek yeni tedbirler de yürürlüğe girdi ve Rusya’nın savaş makinesi için kritik önem taşıyan ve Rusya’ya ulaşmasını engellemeye çalıştığımız ürünlerin listesini genişlettik”

Yaptırımlar, yaptırım uygulanan kuruluşun sahip olduğu ya da kontrol ettiği mal varlığının dondurulmasını, sağlanabilecek hizmetlere kısıtlama getirilmesini ve seyahat yasağı uygulanmasını öngörüyor.

TradeWinds News

Bunu Paylaşın