İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth hayatını kaybetti

MDN İstanbul

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2’nci Elizabeth 96 yaşında öldü. 2’nci Elizabeth 70 yıldır tahttaydı.

Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Kraliçe bugün öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde hayatını kaybetti.” denildi.BBC ekranlarında Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünü duyuran haberin verilmesinin ardından Kraliçe’nin fotoğrafları eşliğinde ulusal marş çalındı.

Londra’da Buckingham Sarayı önünde toplanan halk, Kraliçe’nin ölüm haberinin duyulmasıyla gözyaşlarına boğuldu.

Saray önünde dalgalanan Birleşik Krallık bayrağı yerel saatle 18.30’da yarıya indirildi.

İngiltere’nin yeni Başbakanı Liz Truss, Başbakanlık Konutu önünde yaptığı açıklamada, Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünün hem İngiltere’de hem de dünyada şok etkisi yarattığını söyledi.

Truss, “Kraliçe 2. Elizabeth modern Britanya’nın üzerine inşa edildiği bir kaya gibiydi. Britanya bugün büyük bir ülkeyse, onun sayesindedir.” diye konuştu.

Kraliyet Ailesi, Buckingham Sarayı’nın Kraliçe’nin sağlık durumunun endişe verici olduğu yönündeki açıklamasının ardından İskoçya’daki Balmoral Şatosu’nda toplanmaya başlamıştı.

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı
Kraliçe 2’nci Elizabeth 1952 yılında tahta geçti ve hüküm sürdüğü 70 yıl boyunca büyük sosyal değişimlere tanık oldu.

Kraliçe 2’nci Elizabeth’in ölümüyle, en büyük oğlu eski Galler Prensi Charles Birleşik Krallık’ın yeni kralı ve devlet başkanı oldu.

Kral 3’üncü Charles yayımladığı bir mesajla “Ölümünün ülkenin dört bir yanındaki, İngiliz Milletler Topluluğu üyelerindeki ve dünyanın dört bir yanındaki sayısız insan tarafından derin bir şekilde hissedileceğini biliyorum.” dedi.

Prens Charles İngiltere’nin yeni kralı oldu
Kraliçe’nin tıbbi gözetim altına alınmasının ardından bütün çocukları Balmoral’a gitmişti.
Torunu Prens William da Balmoral’da ailesine refakat ederken Prens Harry’nin de yolda olduğu belirtilmişti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın