İngiltere ile serbest ticaret anlaşması imzalandı

MDN İstanbul

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB)’nden ayrılan İngiltere arasında serbest ticaret anlaşması (STA) imzalandı.

Böylece, İngiltere’nin Brexit sonrası AB ile yaptığı ticaret anlaşması sonrası serbest ticaret anlaşması yaptığı ilk ülke Türkiye oldu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve İngiltere Ticaret Bakanı Liz Truss arasında online gerçekleşen törende imzalanan anlaşmanın yürürlüğe gireceği tarih ise 1 Ocak 2021.

Tarım ve sanayi sektörlerini kapsayacak anlaşma ayrıca AB ile yapılan Gümrük Birliği anlaşmasında yer almayan hizmet ve yatırım sektörleri de dahil edildi.

Türkiye’nin en büyük altıncı ticaret ortağı olan İngiltere ile yaptığı STA hakkında açıklamalarda bulunan Pekcan anlaşmanın yapılmaması durumunda 2,4 milyar dolara yakın bir zararın ortaya çıkacağını söyledi ve ‘‘STA ile Birleşik Krallık ile aramızdaki ticaret yapısıyla ilgili bir belirsizlik kalmayacak. Ticaretimiz inanıyorum daha da gelişecek. Öncelikle ihracatçılarımızın 1 Ocak itibariyle 25 yıllık Gümrük Birliği kazanımlarının etkilenmemesine ve gümrük vermemelerine odaklanmıştık. Menşei koşullarına bakıldığında ise AB ile İngiltere arasındaki anlaşmaya göre revize edilmesini gündeme aldık. Ama prensipte İngiltere ile anlaştık, şu an ihracatçılarımız menşei koşullarından etkilenmeyecek,’’ ifadelerini kullandı.

İngiltere ile yapılan STA’yı değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Gümrük Birliği’nin devamını sağlayacak STA, 2023’e kadar hedeflenen 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefimiz için kritik önemde. Müzakereleri en başından beri yakından takip ediyoruz. Ancak Birleşik Krallık tarafı gümrük mevzuatına henüz hazır değil. Ayın 10’una doğru netleşecek. Türkiye geneli Kasım ayı ihracatımız yüzde 18 artışla 1 milyar dolara ulaştı. Ocak-Kasım ihracatımız ise 9 milyar dolar tutarında. Ege Bölgesi ihracatımız Kasım’da yüzde 23 artarak 86 milyon dolar civarında gerçekleşti. Ocak-Kasım ihracatımız ise 742 milyon dolar. STA ticaretimizin devamlılığına fayda sağlayacağı gibi Birleşik Krallık ile yeni anlaşmaların yapılmasına da zemin hazırlayacak,” dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın ise, “Pandeminin etkisini çok yoğun yaşadığımız 2020 yılının ilk 10 ayında İngiltere’ye yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Anlaşmasız Brexit olması halinde bundan en çok etkilenecek ülkelerden biri olarak Türkiye’nin İngiltere ile ikili dış ticaretinin 2,4 milyar dolara kadar olumsuz etkilenmesi riski ile karşı karşıyaydık. Brexit’in ülkemize etkileri konusunda AB ve İngiltere müzakereleri bizim için çok belirleyiciydi. Ticaret Bakanlığımız İngiltere ile ticaret anlaşması sürecini AB ve İngiltere görüşmeleri ile eşzamanlı olarak yürüterek çok büyük bir başarıya imza atmış oldu. Bu süreçte özel sektörün de beklentilerine yönelik istişare kanalları her zaman açık tutuldu,” şeklinde konuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın