İngiltere ile Fransa arasında gerilim

MDN İstanbul

İngiltere, Fransa ile Manş Denizi’nde avlanma konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Jersey Adası’na iki devriye gemisi gönderme kararı aldı.

İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, HMS Severn ve HMS Tamar gemilerinin deniz güvenliği devriyesi icra etmek için Jersey’e gönderildiği ve bunun ‘ihtiyati bir önlem’ olduğu belirtildi.

İngiltere ve Fransa arasında Manş Denizi’ndeki Jersey Adası etrafındaki sularda avlanma hakları konusunda yaşanan anlaşmazlıklar sonrası Fransız balıkçıların protesto düzenleme kararı alması üzerine Kraliyet Donanması’na ait iki devriye gemisi bölgeye gönderildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bugün gerçekleşmesi planlanan protesto için adaya gitmeye hazırlanan 100’den fazla Fransız balıkçı teknesi hakkında “her tür abluka tamamen haksız olacaktır” dedi.

Brexit sonrası, Fransız balıkçı gemilerinin bölgede avlanması için yeni bir ruhsatlandırma sistemi gerekliliği oluşmuş ve bu durum tartışmalara neden oldu. Fransa hükümeti de ortaya çıkan anlaşmazlık nedeniyle, İngiltere’ye ait Jersey Adası’nın elektriğini kesmekle tehdit etmişti.

İngiltere ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşma gereğince Jersey özerk yönetiminin uygulamaya koyduğu sistem, Fransız teknelerinin Jersey etrafındaki sularda eskiden beri avlandıklarını kanıtlamalarını gerektiriyor. Fransız yetkililer ise, Manş Denizi’ndeki adaların açıklarında balık tutmak için getirilen “yeni teknik tedbirlerin” AB’ye bildirilmediğini, bu nedenle “hükümsüz” olduğunu belirtiyor.

İngiltere ile Fransa

Başbakan Johnson, Fransa’ya 14 mil (22 km) uzaklıktaki Jersey Adası’na “tereddütsüz destek” sözü verdi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, donanma gemilerinin “ihtiyati tedbir” olarak gönderildiği belirtildi. Jersey Başbakanı John Le Fondré ve Dışişleri Bakanı Ian Gorst ile görüşen Johnson, Jersey ile Fransa arasındaki “gerilimin dindirilmesi gerektiğini” vurguladı.

AFP haber ajansı, Fransa’nın Normandiya bölgesinin balıkçılıktan sorumlu yetkilisi Dimitri Rogoff’a atfen, Perşembe günü yaklaşık 100 Fransız balıkçı gemisinin protesto amacıyla Jersey limanına yelken açacağını bildirdi.

Rogoff, gemilerin adanın ana limanını bloke etmeye kalkışmayacağını ve öğleden sonra Fransa’ya döneceklerini söyledi.

Fransa’nın elektrik kesintisi tehdidi
Jersey’nin elektrik ihtiyacının yüzde 95’i Fransa’dan su altı kablolarıyla sağlanıyor.

Fransa Denizcilik Bakanı Annick Girardin, adanın elektriğini kesme tehdidinde bulundu.

Bakan, Fransız parlamentosunda yaptığı konuşmada, Manş Denizi adalarının sularında avlanmayı düzenleyen yeni kuralların kabul edilemez olduğunu ve Fransa’nın ” misilleme tedbirleri… kullanıma hazır olduğunu” söyledi.

Girardin, “İş bu noktaya geldiği için üzgünüm ama mecbur kalırsak bunu yapacağız” dedi.

St.Heiler Limanı kapatıldı
Yaklaşık 60 Fransız balıkçı gemisi adanın St. Helier Limanı’nı tıkarken, bölgedeki bir yük gemisi limandan ayrılamıyor.

Bölgedeki Fransız balıkçılar, adanın yeni bir sistem kapsamında verdiği ruhsatlarla haklarının adil olmayan bir şekilde kısıtlandığını söylüyorlar.

Jersey yetkilileri anlaşmazlığı çözmeye çalışmak için protestocularla barışçıl bir buluşma gerçekleştirdi.

İngiltere’nin daha önce kıyılarındaki Rus donanma savaş gemilerini gölgelemek için kullanılan HMS Severn, limandan Fransız teknelerinden yaklaşık bir mil uzakta otururken görülebiliyor. HMS Tamar gemisi ise yakınlarda ve her iki gemi de varlığını sürdürürken müdahale etmek için herhangi bir çaba sarf etmiyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın