İngiltere Başbakanı 53 yıl sonra GKRY’yi ziyaret etti

MDN Editör
  • |

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) gerçekleştirdiği ziyarette Cumhurbaşkanı Nikos Hristodudilis ile bir araya geldi. Starmer, 53 yıl aradan sonra GKRY’yi ziyaret eden ilk İngiltere Başbakanı olarak tarihe geçti.

Reuters’ın aktardığı bilgilere göre, görüşmede Kıbrıs’ta çözüm arayışlarında İngiltere’nin rolü ve Orta Doğu’daki gelişmeler ana gündem maddeleri oldu. İngiltere, Türkiye ve Yunanistan ile birlikte Kıbrıs sorununun üç garantör ülkesinden biri olarak adadaki süreçte önemli bir aktör konumunda bulunuyor. Ayrıca, İngiltere'nin adada hâlâ iki askerî üssü bulunuyor.

Kuzey Kıbrıs’tan tepki: “Eşitlikçi bir yaklaşım bekliyoruz”

Keir Starmer’ın sadece GKRY Cumhurbaşkanı ile görüşmesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) tepkilere yol açtı. KKTC’nin resmî sitesinde yayımlanan açıklamada, İngiltere'nin garantör ülke olarak iki tarafa eşit muamele etmekle yükümlü olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Garantör güçlerden biri olarak İngiltere'nin iki tarafa eşit muamele etme yükümlülüğü bulunmaktadır. Kıbrıs'ta iki taraf vardır ve varılacak herhangi bir çözüm, taraflar arasında diyalog, işbirliği ve anlayış gerektirmektedir. Kıbrıs Türk halkının varlığını görmezden gelmek ve taraflardan sadece biriyle görüşmek, taraflar arasında güven inşa etme çabalarını ve farklı alanlarda anlamlı bir işbirliğinin önünü açma yollarını baltalayacaktır.”

KKTC, Kıbrıs Rum tarafının eşitlik temelinde güç paylaşımını reddetmeye devam ettiğini ve İngiltere’nin “özel muamele” sergilemesinin, Rum tarafının bu konfor alanından çıkmasını zorlaştıracağını belirtti. Açıklamada, İngiltere’ye şu çağrı yapıldı:

“Tarihi gerçeklere ve sahadaki duruma hâkim olan İngiltere’nin, Kıbrıs Türk halkının ve seçilmiş liderlerinin varlığını tanıyarak, iki taraf arasında eşitlikçi bir yaklaşım sergilemesini bekliyoruz. Kıbrıslı Rum liderin, Egemen Üs Bölgeleri (SBA'lar) ya da Kıbrıslı Türkleri temsil etme yetkisi bulunmamaktadır.”

İngiltere’nin rolü tartışılıyor

İngiltere’nin Kıbrıs’taki tarihsel bağları ve garantör güç olarak rolü nedeniyle, Starmer’ın ziyareti adadaki dengeleri yeniden tartışmaya açtı. Kuzey Kıbrıs, İngiltere’nin bu gibi ziyaretlerde dengeyi gözetmesi gerektiğini savunuyor. Taraflar arasında süregelen çözüm arayışlarında bu tür diplomatik hamlelerin etkisi merak ediliyor.

Oksijen

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın