İngiltere AB’den ayrıldı

MDN İstanbul

Brüksel'deki Avrupa Konseyi binasından İngiltere bayrağı kaldırıldı.
Birleşik Krallık halkının yüzde 51,9’unun 23 Haziran 2016’da yapılan referandumda Avrupa Birliği (AB)’nden ayrılmak istedikleri yönünde oy kullanması ile başlayan süreç geçtiğimiz Cuma günü sona erdi.

İngilizler açısından oldukça sancılı geçen ve Brexit olarak adlandırılan süreç 31 Ocak 2020 itibarıyla anlaşmalı olarak sonuçlandı.

Brexit AB’ye, ekonomisinin yüzde 15’ini, en büyük askeri yatırımlarını ve uluslararası finans başkenti Londra’yı kaybettirdi.

Ayrılma süreci 11 ay sürecek ve İngiltere bu süreçte fiilen AB üyesi olmaya devam edecek. Bu süreçte İngiltere Avrupa Parlamentosu (AP)’ndaki koltuklarını kaybedecek, AB zirvelerine katılımları bitecek ve İngiltere’nin pasaportlarının rengi değişecek.

Ancak en önemli değişim ticaret konusunda yaşanacak çünkü İngiltere, AB üyesi iken ticari müzakerelerde bulunmasına izin verilmeyen ABD ve Kanada gibi ülkelerle kendi belirlediği ticari politikalara göre anlaşmalar yapabilecek. Destekçiler bu durumun Brexit’in İngiltere ekonomisi adına büyük kazanç sağlayacağı konulardan biri olduğu görüşünde. Geçiş sürecinde ayrıca İngiltere-AB ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla, geçiş süreci sonunda olası bir fiyat artışının ve ticaret engellemelerinin önüne geçilmesi planlanıyor.

Süreç nasıl gelişti?

İngiltere’de Muhafazakâr Parti lideri David Cameron iktidara geldikten sonra seçim vaadi olarak referanduma gitti.

23 Haziran 2016’da referandumdan Brexit’e yüzde 48,1 hayır, yüzde 51,9 evet oyu çıktı.

Bu gelişme sonrası ülkenin AB’den ayrılmasına karşı olan Başbakan David Cameron 24 Haziran 2016’da görevinden istifa etti.

13 Temmuz 2016’da Theresa May Başbakanlık görevine geldi ve 29 Mart 2017’de Brexit süreci resmen başlatıldı. May, Haziran’da yapılan erken seçimde hükümet çoğunluğunu kaybedince azınlık hükümeti kurmak zorunda kaldı.

14 Kasım 2018’de AB ile Brexit anlaşmasına varıldı ve 10 Aralıkta Avrupa Adalet Divanı İngiltere’nin tek taraflı olarak AB’den ayrılabileceğine hükmetti.

İzleyen süreçte İngiltere Parlamentosu tarafından Brexit üst üste 3 defa reddedildi ve 14 Mart 2019’da milletvekilleri yasa çıkartarak hükümetin AB’den anlaşmasız ayrılmasının önüne geçti. 22 Mayısta Avrupa Parlamentosu’nda yapılan seçimlerde Muhafazakâr Parti ağır bir yenilgi alınca Theresa May, partisinin liderliğinden ve Başbakanlık görevinden istifa etti.

24 Temmuz 2019’da eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson Başbakanlık görevini devraldı ve 12 Aralık’ta yapılan genel seçimlerde tek başına iktidara geldi.

Revize edilen Brexit Yasası 23 Ocak 2020 günü Kraliçe’nin onayını da alarak yürürlüğe girdi ve 31 Ocak 2020’de AB tarafından onaylanmasının ardından İngiltere ile AB’nin yolları resmen ayrılmış oldu.

Bunu Paylaşın