İngiliz şirket, Herne (XLUAV)’yi DSEI’da sergiledi

MDN MEDIA

Havacılık ve savunma sanayisinde etkinlik gösteren İngiliz şirketi BAE Systems, Kanada merkezli mühendislik çözümleri şirketi Cellula Robotics’le ortaklaşa geliştirdiği Ekstra Büyük Otomatik Denizaltı Aracı Herne (XLAUV)’yi, 12 Eylül’de Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Uluslararası Fuarı (DSEI)’nda sergiledi

İngiliz şirket BAE Systems ve Kanadalı şirket Cellula Robotics’in ortaklaşa geliştridği 2024’ün ikinci yarısında çıkacak, ISR ve denizaltı savar savaşında kullanılmak üzere üretilen Herne (XLUAV), DSEI’de sergilendi.

BAE Sistemleri Denizcilik Hizmetleri Müdürü Scott Jamieson, bu alanda İngiliz bir firmanın ilk defa gelişmiş otonom yeteneklerini test ettiğine ve Cellula Robotics’le yaptıkları ortaklıktan memnun olduklarına değindi.

Şirketin iki amacı var

Jamieson, bu projedeki amaçlarından birinin, dünya çapındaki donanmalara, ISR’ın önemli alanlarında kullanabilecekleri bir ürün sunmaya yaklaştıklarını göstermek olduğunu söyledi. Jamieson diğer amaçlarının ise, tasarının sualtı savaş alanında, nükleer enerjiyle çalışan denizaltılara kolaylıkla eşlik edebilmesi olduğunu aktardı.

Taslak için modüler dizayn

Bu sorunu çözmek için BAE, modüler bir dizayn yaklaşımını tercih etti. İlave gemi gövdesi eklemesini de hesaba katarak çeşitli görevlerin gereksinimine uyarlanabilecek bir tasarı modeli üzerinde yoğunlaştı. XLUAV, 12×2 metrelik depolama konteynerine sığacak boyutta, deniz seviyesinin 500 metre altında, görev türüne bağlı olarak 6-20 gün dayanabilecek şekilde tasarlandı. İleri zekâyla donatılan Herne’nin, Tarama ve Keşif (ISR) özellikleri, yüzeyin altında algılama ve iletişim kurmak.

Sualtının stratejik önemi, hassas millî altyapıyı korumanın gerekliliği ve okyanusların kendiliğinden var olan zorlukları son zamanlarda denizaltında yaşanan saldırgan eylemlerle görüldü.

 Naval Technology

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın