İngiliz personeli bulunan gemi Aliağa’ya yanaşamıyor

MDN İstanbul

İzmir Aliağa’daki bir tersaneye söküm işlemleri için 14 Mart’ta Malta’dan hareket eden Bahama bayraklı açık deniz destek gemisi “Seven Pelican” içinde 7 İngiliz mürettebat bulunması sebebiyle Türk karasularına alınmıyor.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 16 Mart’ta, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Covid-19 salgınından ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak amacıyla yayımlanan Genelge’ye göre, İngiltere’nin de aralarında bulunduğu 6 ülkenin vatandaşlarına Türkiye’ye giriş yasağı getirildi. 16 Mart tarihli Genelge gerekçe gösterilerek Türk karasularına alınmamasıyla ortaya çıkan duruma çözüm getirilemediği için geminin geri döneceği tahmin ediliyor.

Bu vaka ile yaşanan ilk; Malta’nın seyahat yasağı getirilen ülkeler arasında olmayışına bakılmaksızın, Genelge gereği belirli ülke vatandaşlarına getirilen ilk kısıtlama olması dikkat çekici.

Covit-19 nedeniyle son günlerde olağanüstü durumlarla karşı karşıya geliniyor. İdare tarafından önlemlerin alınması kadar alınan kararların olası bir mağduriyet yaratmaması için ilgili meslek kuruluşlarına ivedilikle bildirilmesi bu tür hadiselerin önünün alınmasında önemi haiz.

Türkiye limanlarına uğrak yapması gereken gemilerin Türk vatandaşı olmayan personellerine ilişkin uygulanacak prosedüre yönelik İdare tarafından herhangi bir açıklama yapılamazken; Türk vatandaşı olan gemi personeli, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 18.03.2020 tarih ve 499 sayılı yazı kapsamında, gerekli sağlık kontrollerinin ardından hastalık semptomu tespit edilmezse ‘’Covid-19’a İlişkin Evde İzlem ve Bilgilendirme ve Onam Formu’’ imzalamak suretiyle 14 gün boyunca evinde kalabilecek.

Bunu Paylaşın