İnci kefaline Sahil Güvenlik koruması

MDN İstanbul

Yaşam alanı olan Van Gölü’nü 15 Nisan’dan itibaren terk ederek, üremek için akarsulara göç edecek olan inci kefali, yumurtalarını bırakmak üzere tuzlu ve sodalı sudan çıkıp, Alaska’daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek, uçarcasına derelere akın ediyor. Yasak dönemi olan 15-Nisan-15 Temmuz’da, kaçak balık avlayanlara karşı jandarma ekipleri de hem kıyıda hem gölde gece gündüz nöbet tutuyor. Göl üzerinde de bu yıl ilk kez konuşlanan Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı ekipleri, bu yıl ilk kez destek verecek. 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili (kayyum ile atanan) Mehmet Emin Bilmez konu ile ilgili, ‘‘Endemik bir tür olan inci kefali Van Gölü’nde yaşıyor ama üreme dönemi olan 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihlerinde tatlı sulara göç ediyor. Bu dönemde de geçmişte yöre halkı ciddi bir kaçak avlamada bulunuyordu. Bu kaçak avlamada eskiden jandarma, emniyet, Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ortak mücadele ediyordu. Artık Sahil Güvenlik de bu mücadelenin bir parçası oldu. Bunun için gerekli hazırlıklarını yaptılar. Dere ağızlarında tedbir almak için 6 bot unsuru ile gölün genelinde balık neslinin devamı için de gerekli olan mücadeleyi verecek. Diğer birimlerle koordineli bir şekilde kaçak balık avcılığı konusunda da gerekli hazırlıklarını yaptılar. Bu konuda İHA’lardan da yararlanıyoruz. Her yıl güvenlik güçlerinin verdiği mücadeleyi bu yıl Sahil Güvenlik de yer alacak. Radar sistemi de geldi,” diye konuştu. 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş ise ülkede üretilen 30 bin ton balık stokunun 3’te 1’inin Van’dan karşılandığını, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı’nın kurulması ile koruma çalışmalarının daha iyi olacağını belirtip, “Van Gölü 3 bin 712 km2 yüzey alanı ile Marmara Denizi’nin 3’te 1’i büyüklüğünde. Ülkemizin en önemli balıkçılık alanlarından birisini oluşturuyor. Bölgede 100’den fazla balıkçı teknesi var ve 15 bin insan inci kefalinden geçimini sağlıyor. Bu noktada inci kefali stokunun korunması için etkin önlemler alınması gerekiyor. İnci kefali stokunun devamlılığı için, yaz aylarda gölde yaşayan inci kefallerinin üremek için akarsulara girdiği dönemde etkin bir şekilde korunması gerekiyor çünkü stokun devamlılığı akarsulara bırakılan yumurtalardan çıkan yavrularla sağlanıyor,” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın