İnce Denizcilik gemisine Yemen’de füzeli saldırı

MDN İstanbul

İnce Denizcilik’e ait 190 metre, handysize Türk Bayraklı dökme kuru yük gemisi ‘İnce İnebolu’ gemisine, Yemen’de füze saldırısı gerçekleşti. Rusya’dan Yemen’e yük taşıyan gemiye 10 Mayıs 2018 gecesi gerçekleştirilen füzeli saldırıda batma ya da can kaybı yaşanmadı.

İnce Denizcilik A.Ş. Teknik Müdürü Yaşar CANCA, “İnce İnebolu’’ gemisinin karşılaştığı füze saldırısıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti, “Şirketimize ait 9254472 IMO numaralı M/V İnce İnebolu Gemisi Rusya’nın Novorossisk Limanı’ndan yüklediği buğdayı Yemen’in Saleef Limanı’na götürmek üzere seyir halindeyken; 4 Mayıs 2018 tarihinde Saleef Limanı’na giriş için gerekli olan prosedür nedeniyle BM denetimi için Djibouti Limanı’na varmıştır. 8 Mayıs 2018 tarihinde ise Djibouti Limanı’na yanaşmıştır. Burada geminin tamamı aranmış, gemideki bütün balast tankları açılmış ve kontrol edilmiştir. Bu denetim sonucunda Birleşmiş Milletler’den onay sertifikası alınmıştır.

İnce İnebolu gemimiz 8 Mayıs akşamı Djibouti Limanı’ndan kalkarak 9 Mayıs tarihinde koalisyon askeri gemilerinin denetimi ve gözetiminde bildirilen açık deniz mevkiinde demirlemiştir.
Sahilden 70 mil açıkta bekleyen gemimize 10 Mayıs gecesinde kuzeyden geldiği görülen bir füze saldırısı yapılmış olup, füze no-3 tst tankına (asma tank) bordadan girmiş ve içeride patlamıştır.
Durum rapor edildiğinde; en yakın koalisyon gemisi olan Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri’ne ait 816 borda numaralı askeri gemiden, İnce İnebolu gemisine çıkılıp kontrol edilmiş ve gemiye 8 asker bırakılarak Suudi Arabistan’ın Gizan Limanı’na gitmesi emri verilmiştir.

Gemideki askerler geminin dışarı ile iletişim kurmaması yönünde talimat vermişlerdir.

Bu yazının yazıldığı 12 Mayıs 2018 saat 12.00 itibarıyla gemide bulunan askerlerden izin alan gemi kaptanı şirketi arayarak gemide, resimdeki hasarlar dışında bir hasar olmadığını, tüm personelin sağlıklı bir durumda olduğunu ve herhangi bir yaralanma olmadığını tarafımıza rapor etmiştir.’’

Füze saldırısı sonrasında gerekli kontrolleri yapmak için gemiye çıkmak isteyen armatör firma yetkilileri ve Türkiye Cumhuriyeti Ulaştrıma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından atanan surveyorün gemiye çıkması Suudi askerler tarafından engellenmiştir. Konuyla ilgili Türk Dışişleri’nin iki defa nota vermesine karşın gemiye çıkılmasına izin verilmemiştir.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü Albay Turki el-Maliki ise 22 Mayıs 2018 tarihinde yaptığı basın toplantısında, ‘İnce İnebolu’ gemisine Yemen’de El-Hudeyde Limanı’nı kontrol eden Husilerin füze fırlattığını belirtti. El-Maliki ayrıca Husilerin, Ramazan başında Yemenlilere gönderilen insani yardım malzemelerine de el koyduğunu açıkladı.

Bunu Paylaşın