IMO, bazı gemi tipleri için katı verimlilik hedeflerini kabul etti

MDN İstanbul

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), sektördeki emisyonları azaltma eylemini hızlandırmak amacıyla belirli gemi türleri için, daha katı enerji verimliliği hedeflerini kabul etti. IMO’nun Deniz Çevre Koruma Komitesi, bu hafta Londra’da, kükürt emisyonlarıyla ilgili daha sert kurallar ve sera gazı emisyonlarının uzun vadede 2050’ye kadar yüzde 50 oranında azaltılması hedefine ulaşılmasına yönelik diğer tedbirleri tartışmak üzere toplandı.

IMO, Enerji Verimliliği Tasarım Endeksi’ne (EEDI) bağlı olarak, farklı tipte ve büyüklükte gemilerle aynı miktarda taşıma sağlamak için izin verilen maksimum karbondioksit emisyonu miktarıyla ilgili, zorunlu hedefler belirledi. Anlaşmanın bir taslağı, 2025 yılına kadar yüzde 30 daha verimli olan önceki hedefe kıyasla, yeni konteyner gemilerinin 2022 yılına kadar yüzde 50 daha verimli olması gerektiğini gösteriyor. Yeni genel kargo gemileri, gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşıyıcıları ve hibrit dizel-elektrikli yolcu gemileri de 2022’ye kadar yüzde 30 daha verimli olmak zorunda kalacaklar.

Uluslararası Temiz Ulaştırma Konseyi (ICCT), söz konusu hamlenin karbondioksit emisyonlarını 2022’den 2050’ye kadar yaklaşık 750 milyon ton azaltabileceğini ve bu süre zarfında uluslararası nakliyeden kaynaklanan emisyonların yaklaşık yüzde 2’sini azaltabileceğini belirtti.

Bunu Paylaşın