İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda gündem: Depremler

MDN Editör

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) dün gerçekleştirilen Mart ayı Meclis Toplantısı’nda tüm Türkiye’yi yasa boğan depremler gündem konusu oldu. Oda Meclis Salonu’nda, İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, depremlerde hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Deniz Ticaret Odası’nın 2021 Yılı Bilanço ve Kesin Hesabının onaylandığı toplantıda, deprem yardımları için ihtiyat kullanımı ve insani yardım taşıyan gemilerin oda ücretlerinden muaf tutulması konuları görüşüldü ve Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, “Asrın Felaketi olarak tanımlanan doğal afetle sarsıldığımız şubat ayını geride bırakırken, bu büyük felaketin acısını yüreğimizde derinden hissediyoruz. Şüphesiz uzunca bir süre yaşadığımız büyük acıyı unutmamız da mümkün olmayacak.” dedi.

Bu büyük afetin aynı zamanda Türk milletinin kederde ve zor günde nasıl tek vücut olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu, deprem haberi duyulduktan hemen sonra devlet ve millet el ele vererek, seferber olduğunu belirten Tamer Kıran, Deniz Ticaret Odası’nın da ilk günden itibaren şubeleriyle birlikte bölge halkının yaralarını sarmak, derdine derman olmak için büyük gayret gösterdiğini kaydetti.

Diğer gündem: Rusya-Ukrayna Savaşı

Bir süredir Rusya ile Ukrayna arasında gerginliğe sahne olan Karadeniz bölgesinde maalesef arzu edilmeyen gelişmelerin yaşandığına değinen Tamer Kıran, Rusya’nın, 24 Şubat tarihinde bu ülkeye başlattığı askeri harekâtın ardından çatışmaların Ukrayna genelinde devam ettiğini, sivil halkın durumunun endişe yarattığını söyledi.  

Ticaretimizin yoğun olarak devam ettiği bir bölge olan Karadeniz’de, çok sayıda gemimizin hizmet verdiğine dikkat çeken Tamer Kıran, krizin ilk gününden itibaren Oda olarak Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde kurulan Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile yakın irtibat kurarak, gelişmeleri çok yakından izlediklerini, bölgeye ilişkin ulusal ve uluslararası uyarıları üyelere duyurduklarını kaydetti.   

Tamer Kıran, “Geldiğimiz noktada Türk sahipli yabancı bayraklı bir gemiye yapılan, çok şükür ki can kaybı ve yaralanmanın olmadığı saldırı dışında başka bir saldırı yaşanmadı. Halen Ukrayna ve Rusya limanlarında operasyonlar durmuş vaziyettedir.  Bu limanlarda bugün itibarıyla tespit edebildiğimiz kadarıyla 48 adet Türk sahipli gemi bulunmaktadır. Bu gemilerin güvenli şekilde bölgeden ayrılmaları en büyük dileğimizdir. Bölgeye yakın seyreden gemilerimizin de güvenlik uyarılarına en üst düzeyde riayet etmelerini önemle belirtmek isterim.” dedi. 

Çanakkale Şehitleri anıldı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımız için canını feda eden aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anan Tamer Kıran, 17 Mart Perşembe akşamı idrak edilecek Berat Kandili’nin ülkemize, İslam alemine sağlık, huzur ve hayırlar getirmesini diledi.

Toplantıda, Emekli Tuğgeneral İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu, ”Jeopolitik Güç Mücadelesinde Ukrayna Gerginliği” konulu sunum yaptı. Toplantıya, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mehmet Erdoğan katıldı.

Bunu Paylaşın