ILO: Denizcilere ‘‘kritik çalışan’’ statüsü verilmeli

MDN İstanbul

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre koronavirüse karşı alınan önlemler nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 200 bin denizci gemilerde mahsur kaldı. Birleşmiş Milletler’e bağlı örgüt, görev süreleri çoktan dolmasına rağmen evlerine dönemeyen mürettebatın fiziki olarak bitkin düştüğüne ve psikolojilerinin bozulduğuna dikkat çekti. Bu durumun gemilerdeki güvenliği de tehlikeye attığını belirten ILO, pandemi koşulları nedeniyle görevlerinin başına dönemeyen denizcilerin gelir kaybına da dikkat çekti.

Hükümetleri, işbirliği içinde mürettebat değişikliklerini güvenli bir biçimde gerçekleştirmeye yönelik çalışmaya çağıran ILO Genel Direktörü Guy Ryder, denizciliğin ticaretin yanı sıra hayati ihtiyaçların temini için de önemli olduğunun altını çizerek, denizcilerin “kritik önemdeki çalışan” olarak tanınması gerektiği belirtti.

ILO, denizciler için ‘‘kritik çalışan’’ statüsünü 22 Mayıs’ta Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’yle yaptığı ortak çağrıda dile getirmişti. Kritik çalışan statüsü, denizcilerin seyahat kısıtlamalarından muaf tutulmalarını sağlayacak ve gemiye çıkma veya gemiden ayrılma süreçlerini kolaylaştıracak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın