İlk yerli OMGS’nin ateşleme testi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi

MDN İstanbul

TÜBİTAK, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) ve Roketsan’ın iş birliğiyle üretilen “Türkiye’nin Orta Menzil Gemi Savar (OMGS) ilk Hava Solumalı Füze Motoru” TEI-TJ300, Eskişehir’deki TEI Tesisleri’nde düzenlenen törenle başarılı bir şekilde ateşlendi.

Törende prototip testinin başlatma komutunu veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı açıklamada, “Bugün TÜBİTAK desteğiyle geliştirilmiş TJ300 adlı turbo jet motorun ateşlemesini gerçekleştirdik. Bu motorlar, orta menzilli gemi savar füzelerinde kullanılmak üzere tasarlandı” dedi.

Yerli turbojet motoru TEI-TJ300, dar bir çapta 1300 nevton itki üretebiliyor ve 5 bin fitlik irtifada ses hızının yüzde 90’ına varan yüksek hızlarda çalışabiliyor.

Saniyeler içinde yeterli itkiye ulaşacak şekilde geliştirilen sistemin yerli tasarım füze motorunun marşa (başlatıcı sistem) ihtiyaç olmadan kanat altı rüzgarı ile çalışma özelliği bulunuyor.

Füze motoru, boyutlarındaki zorlayıcı kısıtlar nedeniyle hava, deniz ve kara savunma sistemlerine uyacak şekilde tasarlandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın